Ha megnézem, hogy mi történik nap mint nap az oktatásban, és milyen eredményességgel végezzük a munkánkat, akkor nem tudok jó hírekről beszámolni – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az oktatási rendszer teljesítménye kapcsán az M1-en március 27-én. A beszédről a hvg.hu készített összesítést.

A miniszterelnök a rossz eredményeket hozó Pisa-felmérést hozta fel negatív példának, és azt is hozzátette, hogy még a jövő héten várható egy újabb kedvezőtlen vizsgálat, ami a „digitális megértés és problémamegoldó képességet vizsgálja”. Süllyedünk, mindegyikben rossz helyen vagyunk – mondta erről a kormányfő. Ráadásul nemzetközi összevetésben az oktatási rendszerünk teljesítménye egyértelműen gyengül. Ha pedig nem mi leszünk Európa egyik legokosabb népe, akkor nem leszünk versenyképesek – fogalmazott.
A műsorban Orbán beszélt a devizahitelek ügyéről is. Ha megszületnek a szükséges ítéletek, akkor a többi, nehéz helyzetben lévő deviza-lakáshitelest ki fogjuk tudni hozni ebből a helyzetből – fogalmazott. A technika és a tudás megvan a részükről, a bankokban is megvan a szándék a megegyezésre. „Abban hiszek, hogy miután a bíróságok ítéletet fognak hozni még két további kérdésben, ezek kijelölik a kormány mozgásterét, és a kormány ezt ki fogja tudni használni” – mondta Orbán.
(Forrás: vg.hu)

{module Forrás: edupress|none}