350 ezer forint kezdő átlagfizetéssel a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karán végzett informatikusokat értékeli legjobbra a munkaerőpiac. Ez derült ki az Educatio Nonprofit Kft. jelentéséből, amelyet az állami adatbázisok diplomás pályakövetési célú integrációjáról készített a közelmúltban.

 

A felmérés az egyetemeken és főiskolákon végzett frissdiplomások munkaerő-piaci helyzetét mutatja be, amely során egyik fő mutatóként a végzettek havi bruttó átlagjövedelmét veszi figyelembe. Az elemzés szerint a legjobb átlagfizetés műszaki és informatikai területen érhető el, az intézmények közül pedig kiemelkedik a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara. Az itt végzett informatikusok átlagfizetése a legmagasabb, ez 350 ezer forint havonta. Ezt követi a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem, ahol a végzett informatikusok 319 ezer, valamint 304 ezer forintos átlagjövedelemmel rendelkeznek. A többi intézménynél jóval 300 ezer forint alatti átlagfizetést mértek.

A jelentésben szereplő adatok visszaigazolják a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karának alapításkor megfogalmazott alapelveit, amelynek elsődleges eleme, hogy a kar fő célja hallgatói hosszú távú szakmai karrierjének megalapozása. Elemzések alapján a cégek a szakmai ismeretek mellett fontos szempontnak tartják az angol szakmai nyelvtudást, a projekt- és csapatmunkában való jártasságot és a gyakorlati tapasztalatot. Ezért a kar a folyamatosan megújuló szakmai ismeretek mellett a cégek ezen alapvető igényeit is kielégíti. A kar továbbá a hosszú távú szakmai karrier szempontjából is fontosnak tartja a humán műveltséget, ezért többek között zene-, művészet- és irodalomtörténet is része a képzésnek. A Műszaki Informatikai Kar számos nemzetközi projektben vesz részt multinacionális vállalatokkal, mint a GE, az IBM, a KÜRT, a MOL, és a Siemens. A projektek megvalósításában a hallgatók is részt vesznek, így a legnagyobb cégekkel dolgozhatnak együtt már az egyetemi éveik alatt. A kar költségvetésében országosan legmagasabb arányú kutatás-fejlesztési bevétel, a szigorú felvételi követelmények, valamint az egyes témákban kis csoportokban történő foglalkozások együttesen biztosítják az egy hallgatóra jutó legtöbb anyagi forrást és figyelmet.

A kar képzéseinek sikerességét a kiemelkedő elhelyezkedési mutatók, a hallgatók országos és nemzetközi versenyeken elért sikerei, valamint a jelentésben bemutatott kiemelkedő kezdő átlagfizetés is igazolják.

{module Forrás: edupress|none}