Már csak pár hét van hátra a május 5-én kezdődő érettségi vizsgákig. A röviddé vált felkészülési időszakban a Nemzedékek Tudása Akadémia a középszintű érettségire készít fel ingyenesen letölthető videókkal és prezentációkkal.

 

A Corvina Kiadó gondozásában megjelent könyvek pedig az emelt szintű magyar nyelv és irodalom, valamint a történelem szóbeli érettségihez adnak kidolgozott tételeket. A 2013/2014 tanévi májusi-júniusi érettségi időszak május 5-én a magyar nyelv és irodalom és a magyar mint idegen nyelv írásbeli vizsgával veszi kezdetét. Az írásbelik után június 5-től az emelt szintű szóbelikre, június 16-tól a középszintű szóbelikre mennek a diákok. Az egyes vizsgatárgyak pontos írásbeli vizsgaidőpontjáról az Oktatási Hivatal oldalán lehet tájékozódni.

A röviddé vált felkészülési időszakban programok és könyvek teszik könnyebbé a tanulást. A Nemzedékek Tudása Akadémia célja, hogy minél több érettségizőhöz minőségi tananyagokat juttasson el, és mindenkinek egyenlő esélye legyen a tudás megszerzésére. A feltöltött tartalmak nemcsak a diákoknak, de a pedagógusoknak is segítséget adnak a felkészítésben. Kezdeményezésüket a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó támogatja.

Videók a könnyebb tanulás érdekében
„Átfogó, ingyenes érettségi felkészítő oldalt hoztunk létre, amely a kötelező vizsgatárgyak (magyar nyelv és irodalom, matematika, történelem) tananyagának összefoglalásával segít felkészülni a középszintű érettségi vizsgákra” – olvasható a Tankönyvkiadó oldalán. Innen érhetők el azok a videók, melyekben három budapesti gimnázium vezetőtanára foglalja össze a főbb érettségi témakörökhöz a tananyagot. A videó-órákhoz interaktív menürendszer, összefoglaló és prezentáció is tartozik. „A mai 18 évesek az Y generáció tagjaiként szabadidejüket legszívesebben a számítógép előtt töltik az internetet böngészve, ezért úgy gondoltuk, könnyebb őket a saját közegükben megszólítani a felkészülést segítő anyagokkal is. Így a saját tempójukban tanulhatják a videókról a tananyagot, bármikor megállítva, újranézve a részeit. A kezdeményezés sikerét jelzi, hogy másfél hét után a videóinkat csaknem 12 ezren tekintették meg, és több száz feliratkozónk van a Youtube csatornákra. Tanár kollégáinktól pedig már az ötlet kidolgozása során is sok támogatást, bátorítást kaptunk, és bízom benne, hogy a diákok körében is tovább nő a videók ismertsége” – mondta el dr. Dobay Péter, a Nemzedékek Tudása Akadémia ügyvezető igazgatója. „A jelenlegi három vizsgatárgyat terveink szerint a későbbiek során kiegészítjük idegen nyelvekkel és a többi választható érettségi tantárggyal is” – tette hozzá.

Elengedhetetlen a függvénytábla előzetes átnézése
Matematikából a középszintű matematikaérettségin előforduló legfontosabb témaköröket dolgozza fel dr. Gerőcs László, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola tanára. A 20-25 perces videók rövid elméleti összefoglalóból és 3-4 típusfeladat részletes kidolgozásából állnak. „Először próbálkozzunk a feladattal önállóan, majd, ha elkészültünk, folytassuk a videót, és egyeztessük az ott látott megoldást a miénkkel” – tanácsolja Gerőcs László, aki arra is ad ötleteket, hogyan érdemes az utolsó hetekben készülni a matematika érettségire: „Nagyon fontos, hogy legyenek tiszta fogalmaink, és a legalapvetőbb definíciókkal, tételekkel, szabályokkal, gondolkodási műveletekkel tisztában legyünk. A feladatgyűjtemények közül azokat használjuk, melyek nemcsak a feladatok végeredményét tartalmazzák, de megtaláljuk bennük a megoldás teljes és részletes gondolatmenetét is. Ezzel lehet igazán továbbgazdagítani feladatmegoldó ötlettárunkat. Érdemes egy órát arra is szánni, hogy alaposan áttanulmányozzuk függvénytáblázatunkat. Ne az érettségin menjen az idő azzal, hogy keresgélünk benne valamit.”

Érdemes felkészülésként novellát elemezni
Irodalomból a szóbeli érettségi vizsgához nyújtanak segítséget Arató László, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium vezetőtanárának előadásai, aki szemelvényrészletekkel illusztrálva elemez műveket, és különböző értelmezési lehetőségeket mutat meg. Az írásbelivel kapcsolatban azt tanácsolja a diákoknak, hogy ismeretlen művek elemzését gyakorolják, hiszen az érettségi vizsgán is ismeretlen művel találkoznak majd. „Elemezzünk egy-két olyan novellát, esetleg verset, amely benne van a szöveggyűjteményben, de az órán nem szerepelt. Mintaképpen célszerű egy-egy tanult elemzést is feleleveníteni a feladat elvégzése előtt. Érdemes gondolkozni azon, hogy a mű elemzését hogyan vezessük fel. Sem az életrajz kötelességszerű felmondása, sem az előkészítés nélküli belevágás nem célszerű. Szerencsésebb a téma vagy a műfaj felől elindulni, esetleg valamilyen általánosítással, előzetes összegzéssel vagy elgondolkodtató kulcskérdéssel kezdeni. Az első bekezdés megírását néha hasznos a dolgozatírás legvégére hagyni.”
Történelemből Foki Tamás, a Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium vezetőtanára tart előadásokat, melyek mintákat adnak a szóbeli felelet felépítésére, valamint a saját ismeretek és a források együttes felhasználására. „Az előadásokban megjelennek a tankönyvek szöveges forrásai, statisztikai adatai, folyamatábrái, tematikus térképei és képei, hiszen a szóbeli vizsgán a vizsgázónak is hivatkoznia kell ezekre” – olvasható az oldalon. „Fontos, hogy a tanuló átgondolja, hogy az egyes témakörökhöz milyen események, személyek és összefüggések tartoznak. Keresse meg a tankönyvben azokat az ábrákat, tematikus térképeket, írásos forrásokat, amelyek egy-egy témakörhöz rendelhetők” – tanácsolja Foki Tamás.

Kidolgozott szóbeli tételek is segítenek
A Corvina Kiadó magyar nyelv és irodalomból és történelemből jelentetett meg kidolgozott emelt szintű érettségi tételeket: „számos általános összefoglaló munkával szemben ez a könyv nem az eddig tanultak globális áttekintését kívánja nyújtani, hanem az Emberi Erőforrások Minisztériuma által 2013 decemberében nyilvánosságra hozott 2014-es emelt szintű magyar nyelv és irodalom érettségi vizsga szóbeli tételeinek kidolgozását adja” – olvasható a kötetekről a Kiadó honlapján.
A felkészülést a könyvek mellett a korábbi évek érettségi feladatsorai is segíthetik. Ezek letölthetőek az Oktatási Hivatal oldaláról. Szintén itt érhetők el az érettségi vizsgatárgyakkal kapcsolatos információk és a részletes vizsgakövetelmények, melyeket érdemes átnézni a tanuláshoz. A tananyag átnézésére és ismétlésére a Sulinet Tudásbázis is jól használható, ahol évfolyamokra lebontva az iskolai tananyag összefoglalása, és a legfontosabb fogalmak magyarázata olvasható.
Idén középszinten kevesebb, 155 tárgyat választottak az érettségizők, emelt szinten a tavalyival megegyezően 73 tárgyból lesz érettségi. Több szakon is kötelező az emelt szintű érettségi a felsőoktatási felvételihez, viszont a ketteshez ugyanúgy 25 százalékos eredményre lesz szükség, mint az utóbbi három vizsgaidőszakban. Tavaly 131 696 fő tett valamilyen fajta érettségi vizsgát legalább egy vizsgatárgyból, és 76 303 fő kapott érettségi bizonyítványt, 15 450 fő pedig tanúsítványt. Az összesített érettségi átlag az osztályzatokból 3, 59 lett, magyar nyelv és irodalomból 3,49; történelemből 3,42; matematikából 2,94; angolból 3,49; németből pedig 3,46.

{module Forrás: edupress}