Elgondolkodott már valaha azon, hogy a tini gyermeke miért olyan ellenséges Önnel? Nem mindig a tiniben van a hiba. Általában a helyzet szüli az ellenségeskedést, és Ön is sokat tehet azért, hogy a gyermeke gorombaság helyett kedvességgel forduljon Önhöz.

Düh és agresszió

A lista elején a düh és az agresszió áll. Ezeket a tulajdonságokat a tinédzserek egyáltalán nem szeretik a szüleikben. A düh és a harag nem csak félelmet, hanem dühöt és haragot fog kiváltani a gyermekében, és ebben az ördögi körbe ragadva Ön Mit nem szeretnek a tinik a szüleikben?egyre kellemetlenebb érzéseket közvetít a gyermeke felé.

A kamaszok számára nehéz a düh kezelése. A saját dühükkel sem tudnak mit kezdeni, nemhogy a feléjük irányul agresszióval. Ha a szülő mérges a kamaszra, az a fiatalból is dühöt vált ki.

Pesszimizmus

A negatív és pesszimista szülőket sem szeretik a fiatalok. A tinédzser korszak egyébként is nehéz időszak, és a legtöbb fiatal nehezen kezeli a negatív érzelmeket. Ha a szülő optimizmust, az a gyermekben is elraktározódik. A negatív felnőttek negatív gyermekeket nevelnek, akikből pedig negatív felnőtt lesz.

Nyaggatás

A fiatalok nem szeretik, ha a szüleik folyamatosan hibákat találnak bennük és ezeket hangoztatják. Próbálja meg megdicsérni a gyermekét. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a nap minden szakában hangoztatnia kell a tini jó tulajdonságait. Csak próbáljon egy-egy kedves megjegyzést tenni, és ha valamivel nem ért egyet, próbálja kedvesen közölni azt a tinivel. Ezzel a módszerrel sokkal több eredményre juthat, mint a folyamatos nyaggatással. A kamasz sokkal jobban elfogadja azokat, akik hisznek benne, mint azokat, akik meg vannak győződve arról, hogy a tini nyaggatás nélkül nem is tud megfelelően viselkedni.

Nem megfelelő viselkedés

Nem jó ötlet felnőtt létünkre tiniként viselkedni. Sok tinédzser elmondása szerint nagyon zavaró, sőt kínos, amikor a szüleik megpróbálnak úgy öltözködni, viselkedni, mint ők. Szülőre van szükségük és nem barátra. Azt sem értik, mi bajuk a szülőknek azzal, hogy felnőttek legyenek, miért akarnak a tini korban ragadni. Semmi baj nincs a modern szülővel, de vannak bizonyos dolgok, amiben példát kell mutatni. Ha szexuális visszafogottságot, felelősségvállalást, önbecsülést szeretnénk kamasz gyermekünktől, akkor nekünk is így kell viselkednünk.

Ha saját vágyát akarja vele megvalósíttatni

Egy másik zavaró dolog lehet a tini gyermeke számára, ha a szülő a saját vágyait akarja a gyermekén keresztül élni. Sportok, tánc, zene, rajzórák. Persze ezek nagyon csábítóak, ha a tini tényleg tehetséges, de hagynunk kell, hogy a saját útját járja. Ebben a korban tanulják meg a fiatalok, hogy milyen a saját döntéseikért vállalni a felelősséget. Az állandó nyomás nem megszelídíteni fogja, hanem még vadabbá, még dacosabbá teszi a gyermeket. Nem szeretik, ha többet várnak el tőlük, mint amire képesek.

Favorizálás

Talán Ön észre sem veszi, de lehet, hogy valamelyik gyermekével többet foglalkozik, több mindent ad meg és enged meg neki, mint a testévreinek. Próbáljon meg beszélni erről a gyermekeivel, hiszen ez nem csak a szülő-gyermek, hanem a testvéri kapcsolatot is megmérgezheti. A bocsánatkérés nem csak a gyermek kiváltságának kell lennie. Nem kínos elnézést kérnie.

Néha elég, ha észleljük és tudomásul vesszük a tinik érzéseit. A racionális, kedves, nyugodt beszélgetés mindig eredményre vezethet. Ne felejtse, sokszor éppen annyi kell csak a sikerhez, hogy megnyugtassa a gyermekét és biztosítsa arról, hogy nagyon szereti.

Forrás: kamaszpanasz.hu