Itt az ideje a „tavaszi nagytakarításnak”, már ami a szűkebb-tágabb környezetünk megtisztítására vonatkozik. Az előző hétvége bővelkedett a környezettudatos programok, akciók és mozgalmak kavalkádjában.

A TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért mozgalom 3 napos aktivitást szervezett, amellyel a tisztaság megteremtése és a szemetelés felhagyása mellett, az önkéntességre is szeretnék felhívni a figyelmet. A III. Vakációváró fesztiválon pedig családi öko foglalkoztató keretében több száz gyerkőc ismerkedett a GREENPET rendszer PET palackzsugorító készülékével, készítettek öko manókat és játszottak GREEN Petivel.

 

A GREENPET egy olyan teljes körű PET palack újrahasznosítási rendszer, amelynek nincs ökológiai lábnyoma.  A minden elemében magyar innovációk alapján kifejlesztett zsugorításon alapuló és visszagyűjtő módszer kettős célt valósít meg. Egyrészt az újrahasznosítható hulladék nem kerül vissza a szemétáramba, másrészt a visszagyűjtött hulladék nem elégetve, hanem más iparágak számára értékes alapanyagot szolgáltatva hasznosul újra. Ahogyan a szlogen is mutatja: „A hulladék, nem szemét, hanem értékes alapanyag”.

A rendezvényen berendezettöko-kreatív sarokban kézi palackzsugorító készülékek segítségével a gyerekek is kipróbálhattáka PET palackok préselését, valamint a készített zsugorítmányok felhasználásával öko figurákat alkothattak.Az esős idő ellenére is mindig „teltház” volt a standnál, ahol a különböző kézműves foglalkozások és egy öko-kvíz segítségével igyekeztek közelebb hozni a gyermekeket a környezettudatossághoz. A hulladék újrahasznosítása közben szabadjára engedhették fantáziájukat és játékosan tanultak a környezetvédelem és ezzel párhuzamosan a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról.A GREENPET kidolgozott edukációs programja, a SULIPET által szeretné már kisgyerekkortól ökológiai tudatosságra és környezetbarát szemléletre nevelni a jövő generációját, amiben játékos palackfigurája GREEN Petiis segít, hogy könnyebb legyen a gyerekek megszólítása és figyelmük felkeltése.

A GREENPET a hasznosítható hulladék begyűjtésének és újrafeldolgozásának általános érvényű modellje, amely már hazai és nemzetközi szervezetek érdeklődését is felkeltette. A Budafilter 94 Kft. kútépítési anyagokat gyártó profilját átvevő GWE-Budafilter Kft., amely az Innovációs Nagydíj 2011 pályázaton elnyerte az év leginnovatívabb kisvállalata címet, a rendszergazdával közösen fejlesztette ki és nemzetközi piacain értékesíti a recikláltPET-ből készült műanyag szűrőit. A Budafilter 94 Kft. elnyerte a GreenOrganizationsGreen Apple Award 2012 Europe Golddíját is, amelyet az angol parlamentben adtak át.

További információk: http://greenpetnet.com/