Újabb idegen nyelvi és informatikai képzések indulnak a Tudásod a jövőd! elnevezésű projekt keretében, melyekre május végétől jelentkezhetnek az érdeklődők. A regisztráltak maximálisan bruttó 90 ezer forint képzési támogatás felhasználására válnak jogosulttá, mely lakhelytől függően a képzési költség 95-98 százaléka.

 

A 2012 májusában indult program eddigi eredményeit a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal ismertette május 28-ai sajtótájékoztatóján. A két év alatt a 11 720 jóváhagyott képzés iránt 338 206 regisztrált személy érdeklődött, és 103 412 fő fejezte be a képzéseket, melyekről 96 százalékuk tanúsítványt is kapott. A Tudásod a jövőd! az utóbbi évtizedek legnagyobb idegen nyelvi és számítástechnikai kompetenciafejlesztést célzó programja. A TÁMOP 2.1.2 „Idegen nyelvi és informatikai kompetenciák fejlesztése” című kiemelt projekt megvalósítója a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézettel (NIIFI) konzorciumot alkotva. A 2012 májusa és 2014 októbere között futó képzések célja a felnőtt lakosság tanulási hajlandóságának, gazdasági versenyképességének és a munkaerő-piaci és elhelyezkedési esélyeinek növelése, melyhez korunk megköveteli a digitális ismereteket és idegen nyelvi kompetenciákat.

Az eddigi eredményeket Nádráné Tóth Borbála, a projekt szakmai vezetője ismertette a május 28-ai sajtótájékoztatón. Elmondta: a Tudásod a jövőd! keretében 240 képző 701 képzési programja került együttműködési megállapodással a projektbe. Összesen 11 720 képzés – 2 219 informatika és 9 501 nyelvi – indult el az ország minden kistérségében, 828 a fővárosban, és 10 892 vidéken. A projekt népszerűségét mutatja, hogy 338 206 fő regisztrált tanulási szándékkal a rendszerbe, akik közül 73 százalék egyértelműen a nyelvi képzések iránt érdeklődött. A jelentkezők legnagyobb része a 35-45 éves korosztályból került ki, de nagy arányban vettek részt a képzéseken 55 év felettiek is. A 119 598 szerződéskötőből 45 021 lakos 45 év feletti és 54 443 hátrányos helyzetű településen élő volt. Összesen 103 412 fő fejezte be a képzéseket, közülük 99 299-en tanúsítványt is kaptak. A projekt sikerességét mutatja, hogy a lemorzsolódás aránya mindössze 3,98 százalék.

A lemorzsolódás megakadályozásáért egy 800 fős eTanácsadókból álló mentori hálózat felel a program teljes ideje alatt, melyet a NIIFI működtet és koordinál. „Jelenleg Magyarországon csaknem 1600 eMagyarország Pont működik, melyek nyilvános közösségi terek, és biztosítják az internet-hozzáférést az állampolgárok részére. A hálózatnál törekvés volt a teljes országos lefedettség biztosítása: hogy minden egyes településen jelen legyünk, minden egyes településen nyitva álljon a lehetőség az állampolgárok számára, akiknek otthon nincs lehetőség internetezésre, elektronikus ügyintézésre” – mondta el dr. Berencsi Judit projektmenedzser, majd hozzátette: az emagyarország.hu-n csaknem 2000 eTanácsadó dolgozik, közülük választották ki a 800 fős mentori hálózatot, amelynek tagjai a projektben munkavállalóként vesznek részt. A projekt elején nagy szükség volt toborozásra, motiválásra. El kellett juttatni az állampolgárok részére is azt a lehetőséget, amelyet a program kínál. Tájékoztatni kellett őket, és tudatosítani bennük a tanulási hajlandóságot. A tanácsadók a hátrányos helyzetű területek felé is kommunikálták a lehetőségeket, falunapokra jártak, rendezvényeket szerveztek. A képzések meghirdetése után pedig az ő feladatuk lett az állampolgárokat a programban való részvétel teljes időtartama alatt végigkíséri, segíteni a jelentkezésben, szakmai tanácsokat adni. A képzés befejeztével pedig vállalták a tanúsítvánnyal távozók utánkövetését is.

„A Projekt megvalósításával csatlakozunk az Európai Unió országaiban meghirdetett élethosszig tartó tanulás igényének kialakításáról szóló programhoz. Az Európai Parlament és Tanács 2006-ban kiadott ajánlása összefoglalja ehhez az élethosszig tartó tanuláshoz szükséges kulcskompetenciákat, melyek közé az idegen nyelvi és digitális kompetenciák fejlesztését is sorolják” – olvasható a Tudásod a jövőd! honlapján. A program céljai között szerepel, hogy a középkorú és az idősebb korosztály, köztük a 60 év feletti lakosok tanulási hajlandóságát is felkeltse, és motiválja őket az élethosszig tartó tanulásra.

„A projekt egyik legnagyobb előnye, hogy nincs felső korhatár a képzésekre való jelentkezésnél. Lehet, hogy az illető már nyugdíjas, és lehet rá mondani, hogy idős, de ez nem jelent azt, hogy a tanulásnak itt vége szakad. Nemcsak a nyugdíjas korra jellemző betegségek és unokázás határozhatják meg az idős emberek életét, lehetnek még ekkor is nyelvtanulási, informatikai élményeik. Nagyon fontos, hogy megértessük velük: érdemes megtenni az első lépést, amelyről tudjuk, hogy a legnehezebb. A TÁMOP-projekt azért is nagyszerű az életünkben, mert ebben segített az idősebb korosztálynak” – mondta el Szilasi Andrea Komárom-Esztergom megyei eTanácsadó mentor, akinek eddig mintegy 260 mentoráltja volt a program óta, és a 69 éves Erzsébet történetét osztotta meg a sajtótájékoztatón. A mentorált életében egy informatikai képzés hozott változást. Korábban gazdaságvezetőként ment nyugdíjba, mert nem tudta számítógépen végezni feladatit, jelenleg a képzésen tanultaknak köszönhetően a családi vállalkozásba segít be gazdasági tudásával. „Mit sem ér egy ilyen képzésben részt venni, ha az emberben nincs belső lendület, késztetés, ha nem akar igazán nyelvet, informatikát tanulni” – mondta el a sajtóbeszélgetésen egy másik mentorált, Szemcsák Csaba is, aki spanyol tanfolyamot végzett el, hogy könnyebb legyen a kommunikáció a dél-amerikai családtagjaival.

A projekt keretében ismét indultak új képzések, melyeken részt vehet minden 18. életévét betöltött felnőtt, aki nem áll középiskolával, felsőoktatási intézménnyel tanulói vagy hallgatói jogviszonyban. Ők a regisztrációt követően a projekt időtartama alatt maximálisan bruttó 90 ezer forint képzési támogatás felhasználására válnak jogosulttá, mely lakhelytől függően a képzési költség 95-98 százaléka. A regisztrációra a www.tudasodajovod.hu oldalon van lehetőségük.

{module Forrás: edupress}