Az első diákmunka ijesztő kalandnak tűnhet egy tini számára. Mivel elfoglaltak – tanítási időszakban iskolában vannak, tanulnak, és a barátaikkal lógnak – nehéz megfelelő diákmunkát találni. Sokan azt mondják, hogy nincs elég idejük munka után nézni, vagy nem is tudják, hogy mi érdekli őket.

Azonban számos olyan diákmunka létezik, ami kevés időt igényel a napirendedből, és ezek igazán egyszerű módjai a pénzszerzésnek. Ha tini vagy, és diákmunkát keresel, nézd meg néhány remek ötletünket!

 

Jól kijössz a gyerekekkel?

bébiszitterkedés az egyik legjobb diákmunka. Sok szülőnek van este programja, de félnek egyedül otthon hagyni a gyereküket. Ha úgy érzed, jól kijössz a kicsikkel, az ismerősök körében hirdesd meg magad, hátha lecsapnak az ajánlatodra.

A gyerekfelügyeletért órabért fizetnek, és ha kellőképp ügyes és szerencsés vagy, gyorsan elaltatod őket, így azzal töltöd a szülők hazaérkezéséig az időt, amivel akarod (pl. olvasás, nyelvtanulás stb). Ráadásul, ha a megbeszélt időnél tovább maradnak a szülők, általában extra díjat fizetnek! Csak akkor vállalj gyerekfelügyeletet, ha tudod, hogy hogyan bánj velük!

Kutyaimádóknak

Akár a külvárosban, akár városban, akár vidéken élsz, biztosan ismersz valakit, akinek van egy-két kutyája. A kutyasétáltatás könnyű és szórakoztató, szóval remek diákmunka tiniknek. Bár leginkább a tavaszi és a nyári hónapokban van rá igény, még mindig nagyon egyszerű módja a pénzkeresésnek és a testmozgásnak egyszerre. Persze gondolhatsz más kisállat gondozásra is, nem csak kutyákra, így még több lehetőséged lehet.

Helyi boltok

A kisebb zöldséges- és élelmiszerboltok mindig keresnek új, fiatal munkavállalókat, és hajlandóak diákmunkát is adni. Dolgozhatsz a pénztárnál, vagy feltöltheted a polcokat. Az üzletek általában rugalmas időbeosztást kínálnak, így könnyedén igazíthatod az iskolához és a barátaidhoz a munkaidődet. Még az is lehet, hogy együtt dolgozhatsz az egyik barátoddal a környékről vagy az iskolából!

Magánórák

Ha jó vagy a suliban és érdekel a tanítás, akkor tökéletes diákmunka lehet, ha magánórákat adsz. Segíthetsz a gyerekeknek a szomszédodban, vagy a fiatalabb gyerekeknek az iskoládból. Függetlenül attól, hogy matekból, természettudományi vagy humán tárgyakból vagy jobb, mindig lesznek olyanok, akik küzdenek az iskolában, és extra segítséget kérnek. A szülők hajlandóak fizetni érte, és biztos találtok egy olyan napot, amikor mind a ketten ráértek.

Éttermek

A felszolgálás és a leszedés az éttermekben és gyorsétkezdékben remek diákmunka a tiniknek. Örömmel adnak munkát diákoknak, és hajlandóak felkészíteni téged. Eleinte valószínűleg asztalokat fogsz leszedni, de nem szabad csüggedni! Könnyű feljebb kerülni a ranglétrán egy kis odaadással és türelemmel.

Fűnyírás

Egyszerű diákmunka a fűnyírás. Valószínűleg él a szomszédodban egy-két idősebb házaspár vagy egy elfoglalt család, akiknél nem jut idő a fűnyírásra. Ajánld fel, hogy lenyírod a füvet.

Nyári munkák

A nyári munkák mindig népszerűek a tinik körében, mert nincs ütközésben az iskolai tevékenységekkel. Sok helyen, mint például a nyári táborokban, a szabadidős parkokban, vagy a fürdőkben – ahol csak nyáron tartanak nyitva – alig várják a tiniket egy kis extra segítségként. A szünidő alatt vállalt munkák nagyszerű módjai a szakmagyakorlásnak és különböző munkák kipróbálásának is.

A diákmunka keresése elsőre nehéz lehet. Tovább nehezítheti a dolgot, hogy a munka köré kell építeni az életedet, és időt vesz el a barátaidtól. Ugyanakkor nagyszerű lehetőség is arra, hogy kipróbáld magad, tanulj és fejlődj!

Forrás: kamaszpanasz.hu