Az aradi Universitatea de Vest Vasile Goldis (UVVG) meghívására Aradra látogatott Dr. Molnár Mária Judit, a Semmelweis Egyetem tudományos rektorhelyettese és Dr. Pop Marcel, a nemzetközi kapcsolatok igazgatója.

A látogatás célja egy szándéknyilatkozat aláírása volt,a mely a két intézmény által folytatott közös munkát tudományos munkát és az oktatási együttműködést foglalta keretbe. Az SE delegációját Dr. Coralia Adina Cotoraci, az UVVG rektora, valamint Dr. Anca Hermenean és Dr. Cristian Haiduc rektorhelyettesek fogadták.

Az aradi egyetem sajtóosztályának adott interjúban az UVVG rektora úgy fogalmazott, hogy nagy megtiszteltetés volt számukra az SE delegációjának látogatása. A Semmelweis Egyetem a régió legrégebbi orvosképző intézménye, amely nyitott az együttműködésre a biomedikális kutatás területén, illetve nagyszámú külföldi hallgatóval és számos izgalmas kutatási területtel rendelkezik. „Bízunk benne, hogy a Dr. Molnár Mária Judittal megbeszéltek alapján, elsősorban a molekuláris medicina és a neuropatológia területein, hamarosan a mi kutatási központjainkban is elindíthatjuk a kutatások egy részét” – fogalmazott Dr. Coralia Adina Cotoraci rektor.

Dr. Molnár Mária Judit, a SE rektorhelyettese emlékeztetett arra, hogy körülbelül egy éve találkoztak először személyesen az aradi egyetem vezetésével. Mint mondta, kiemelt figyelemmel kísérték az aradi egyetem aktivitását és az utóbbi évek dinamikus fejlődését. „A Semmelweis Egyetem elsősorban a biomedikális képzéséről ismert, mely megítélésünk szerint egy komoly kapcsolódási pontot jelent az UVVG Általános Orvostudományi Karával” – hangsúlyozta a rektorhelyettes, hozzátéve, hogy nemcsak az oktatás, de a kutatás területén is erős regionális kapcsolatot fejleszthet ki a Semmelweis az aradi egyetemmel. Az együttműködés megvalósítására európai uniós források – kiemelten a Horizont 2020 pályázat – számos közös pályázási lehetőséget biztosítanak.

Az egynapos látogatás keretében a felek beazonosították a potenciális kutatási együttműködésre vonatkozó területeket, valamint a delegáció megtekintette az aradi egyetem kutatási és oktatási létesítményeit.

Forrás:edupress.hu