Időben szólunk, hogy legyen időd megtervezni a hetedet: szeptember 4-től, azaz e hét csütörtökétől 35 év után újra moziban láthatod A nyolcadik utas: a Halált.

Ráadásul rendezői változatban. Idén szeptemberben lesz 35 éve, hogy Ridley Scott sci-fi klasszikusa, az Alien az európai mozikba került. Az évforduló tiszteletére A nyolcadik utas: a Halál rendezői változata limitált vetítéssorozat keretében visszatér a mozivásznakra, Budapesten a Corvin moziban és országszerte több mint 30 filmszínházban lesz látható a kultikus horror.Az 1979-ben Ridley Scott megalkotta a filmtörténet – és saját pályafutása – egyik legjelentősebb filmjét. A sokak által minden idők legfélelmetesebb filmjének titulált, klasszikus Alien címszereplőjét és az idegen világot az idén elhunyt svájci képzőművész H. R Giger, a „biomechanikus” művészet nagymestere álmodta meg. Az Oscar-díjjal jutalmazott látványvilágnak, a rendező által mesterien alkalmazott feszültségkeltésnek és a jól felépített sztorinak köszönhetően a film ma is ugyanolyan népszerű, mint elkészültekor – még így is, hogy a fiatalabb generációnak nem adatott meg a lehetőség, hogy mozivásznon láthassa ezt a klasszikust, ahol annak eredeti dramaturgiája és vizuális atmoszférája igazán tud érvényesülni. Legalábbis eddig. 2003-ban Ridley Scott elkészítette a film rendezői változatát. Az Alien – Director’s Cut az új jelenetek ellenére egy perccel rövidebb lett az eredetinél. Ennek oka, hogy a rendező a digitális felújítás mellett számos jelenetet rövidebbre, feszesebbre vágott, ill. néhányat kihagyott, hogy a mai ízlésnek megfelelően kicsit felpörgesse a filmet. Az európai bemutató 35. évfordulója alkalmából ezt a rendezői változatot láthatja a közönség a hazai mozikban: szeptember 4-től egy hónapon át vetítik, vadonatúj digitális kópiáról, eredeti nyelven, magyar felirattal.

 

A szeptember 4-i bemutató hetében Budapesten minden nap játsszák a Corvin mozi nagytermében, valamint látható lesz a megyeszékhelyek többségén, többek közt Szolnokon, Jászberényben, Szombathelyen, Szegeden, Békéscsabán, Debrecenben, Egerben is. A vetítések teljes helyszínlistáját megtalálod a film adatlapján, további információk pedig a film Facebook oldalán olvashatók.

 

Ráadás örömhír a klasszikusok rajongóinak, hogy a filmet forgalmazó Pannonia Entertainment a tervek szerint további kultfilmeket is elhoz a mozivászonra.

 

Forrás:hir24.hu