A 2014/15-ös tanévben is folytatódik Az iskola rendőre program, így a forgalmas utak mentén található oktatási intézmények környékén a diákok közlekedését a reggeli és délutáni órákban iskolarendőrök és polgárőrök segítik majd.

A tanévkezdés mindig komoly forgalomnövekedéssel jár az oktatási intézmények környékén, hiszen 1 millió 267 ezer diák látogat el minden nap az iskolákba. Ez megnövekedett balesetveszélyt is jelent, ezért is hívták életre „Az iskola rendőre” programot. Reggel és délután így a forgalmasabb helyeken fekvő intézmények mellett iskolarendőrök teljesítenek szolgálatot, akik segítik a gyermekeket biztonságban átkelni az úttesten és egyben kiszűrik a szabálytalanul közlekedőket, akik veszélyt jelenthetnének a fiatalokra.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szerint fontos, hogy növeljék az iskolák környékén a rendőri jelenlétet, de a sofőrök magatartásán is rengeteg múlik, fontos, hogy a vezetők nyugodtak legyenek és odafigyeljenek, körültekintően közlekedjenek.

Lehetőség szerint mindenki kellő időben induljon útnak, elkerülve az esetleges torlódásokat, a járművel közlekedők fordítsanak kiemelt figyelmet, az oktatási intézmények környezetében található gyalogos-átkelőhelyek megközelítésére – tanácsolja a rendőrség, hozzátéve azt is, ha iskola közelében állunk meg, azt mindig szabályosan, a kiszálló gyermek biztonságára ügyelve tegyük.

Aki gyalogosan közlekedik, csak kijelölt gyalogos-átkelőhelyen haladjon át az úttesten. Soha ne haladjunk át álló jármű előtt vagy mögött, mivel egy 50 kilométer per órás sebességgel szabályosan közlekedő autó, kisteherautó, motor, busz vezetője nem tud biztonsággal megállni egy hirtelen felbukkanó gyalogos előtt, szól a rendőrség figyelmeztetése.

 

Forrás.edupress.hu