Az oktatási jogok biztosa hivatalból országos vizsgálatot indít az egyetemi és főiskolai gólyatáborok szervezése és lebonyolítása ügyében.

Aáry-Tamás Lajos, utalva az ELTE gólyatábora ügyében megjelent információkra, szeptember 8-án az MTI-vel közölte: a sajtóból értesült arról, hogy az egyik felsőoktatási intézmény gólyatáborában megerőszakoltak egy lányt. A hír nyomán számos volt és jelenlegi hallgató számolt be olyan élményről, amelyből gyanítható, hogy a fiatalok méltósága sérülhetett – tette hozzá.

Aáry-Tamás Lajos az egyetemi, főiskolai gólyatáborok szervezése és lebonyolítása ügyében hivatalból országos vizsgálatot indít. Célja az, hogy feltérképezzék, milyen módon biztosítják a jövendőbeli hallgatók emberi és állampolgári jogait a gólyatáborokban, kinek a feladata és felelőssége a táborok megszervezése, milyen szabályzatot alkottak a felsőoktatási intézmények a gólyatáborokra.

A biztos közlése szerint a vizsgálat keretében nyilatkozatot kér a felsőoktatási intézmények vezetőitől, és a hallgatói önkormányzatok vezetőitől egyaránt. A biztos álláspontja szerint a vizsgálat akkor érheti el a célját, ha a volt és jelenlegi hallgatók megosztják velük tapasztalataikat. A hozzájuk fordulók kérhetik nevük elhallgatását.

Leveleiket postán (1055 Budapest, Szalay utca 10-14.) és e-mailen (panasz@oktbiztos.hu ) fogadják – jelezte, hozzátéve: a vizsgálat eredményéről a felsőoktatási intézmények vezetőit és a közvéleményt is tájékoztatni fogja.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) szerint a legszigorúbban kell eljárni az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) gólyatáborában történt nemi erőszak elkövetőjével szemben. Ezt a szervezet közölte a HÖOK szeptember 8-ai választmányi ülése után az MTI-vel. Az ülésen elfogadott nyilatkozatban a választmány együttérzését fejezi ki az ELTE gólyatáborában nemi erőszak áldozatául esett elsőéves hallgatónak. „A leghatározottabban elítéljük a történteket, és elutasítjuk a fizikai és lelki erőszak valamennyi formáját” – írták, hozzátéve: az eset példátlan, súlyos bűncselekmény, elkövetőjével szemben a legszigorúbban kell eljárni, a szervezői felelősséget pedig az illetékes hatóságoknak és intézményi testületeknek kell kivizsgálniuk.

Kitértek arra is, hogy a hallgatói önkormányzatok a felsőoktatási intézmények részeként működnek, így az általuk vagy más hallgatói szervezetek által szervezett gólyatáboroknak és rendezvényeknek eddig is az intézményvezetés ellenőrzésével kellett megvalósulniuk. Évente országszerte több tucat gólyatábort bonyolítanak le rendben, legtöbbjüket a rektorok, az illetékes dékánok részvételével – tették hozzá.

Jelezték: a HÖOK nyitott minden olyan kezdeményezésre, amelynek célja „a hallgatói érdekképviselet és a közösségi élet minőségének fejlesztése”, ennek érdekében pedig maguk is javaslattal fognak élni a felsőoktatási stratégia kidolgozásakor.

 

Forrás:edupress.hu