A tekintélyes svéd orvosi egyetem, a Karolinska Intézet a héten beindította ingyenes netes kurzusait.

 

„A képzés ingyenes és mindenki számára nyitott” – hangsúlyozta Jan-Olov Höög, az intézet felsőoktatási dékánja. Hozzáfűzte: a kurzusokat az orvostudomány iránt érdeklődők számára szervezik. Az egyetem sajtóanyaga szerint az ingyenes magas színvonalú e-képzések várhatóan több mint hetvenezer új jelentkezőt vonzanak a világ minden tájáról. A résztvevők napi szinten kapnak oktatást az egyetem kiemelkedő felkészültségű tanáraitól.

A professzor szerint az új képzési forma, a mooc (massive open online courses, azaz tömeges nyílt netes kurzus) bevezetése az egyetem nemzetközi tekintélyét is erősíti, emellett az intézményben új kurzusok és programok belső fejlesztését is ösztönzi. Az egyetem négy őszi képzése közül kettőt ajánl KIx elnevezéssel a honlapján, s a tervek szerint a későbbiekben továbbiakat is lehet majd választani. A kedden indult kurzusokra a honlap szerint még lehet regisztrálni, a tanuláshoz csupán egy számítógépre és internetkapcsolatra van szükség.

Jan-Olov Höög arra is kitért, hogy az e-oktatás végén a résztvevők nem kapnak tudományos fokozatot, csupán egy arról szóló bizonyítvánnyal rendelkeznek, hogy határidőre minden munkát benyújtottak, ami a kreditek megszerzéséhez elő volt írva.

Nagy-Britanniában tavaly indult el az internetes távoktatási projekt, amelynek keretében a szigetország több mint húsz egyeteme kínál ingyenes e-tömegkurzusokat a tanulni vágyóknak. Az Egyesült Államokban két éve nagy sikerrel debütáltak a netes tömegkurzusok, ott olyan élvonalbeli egyetemek állnak a projekt élén, mint a Harvard, a Massachusettsi Műszaki Intézet és a Stanford.

Forrás: mno.hu