Klónozás, a fák belsejének három 3D-s technológiával végzett vizsgálata, valamint csillagmustra is szerepel a Kutatók éjszakájának szombathelyi programjai között, amelyeknek

szeptember 26-án a Savaria Egyetemi Központ (SEK), az Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárház, valamint a Kámoni Arborétum ad otthont – tájékoztatták az MTI-t szeptember 22-én a szervezők.

Az egyetemen a 2015-ben induló gépészmérnökképzés oktatói is bemutatót tartanak majd a tanszéken folyó kutatásokról. Megnyitják az egyetemi laboratóriumokat is a látogatók előtt, ahol izgalmas fizikai és kémiai kísérleteken túl a klónozás rejtelmeibe is bepillanthatnak az érdeklődők. Lesz éjszakai rovarvadászat, a látogatók hallhatnak előadást a száz millió évvel ezelőtti erdők növényvilágának fejlődéséről vagy a trópusi kutatómunka szépségeiről és veszélyeiről, de elektronmikroszkópot használva egy időre akár maguk is kutatókká válhatnak.

Az Iseumban a két világháború közötti szombathelyi zsidóság történetéről hallható előadás, ezt követően pedig a római kori utak és építmények érdekességeiről hallhatnak az érdeklődők, és egy könyvbemutatót is tartanak, amelyen a római korral foglalkozó fiatal kutatók konferenciakötetét ajánlják az érdeklődők figyelmébe.

A szombathelyi Kámoni Arborétumban az energetikai faültetvénnyel, különböző erdei mérőműszerekkel, köztük például a fák belsejének állapotát 3D-ben mutató Fakoppal, és olyan furcsa nevű növényekkel ismerkedhetnek meg a látogatók, mint a „fekete sárkány”.

Az arborétummal szomszédos ELTE Csillagászati Obszervatóriumban távcsöves megfigyeléssel és interaktív csillagászati kiállítással várják az érdeklődőket.

 

Forrás:edupress.hu