Debrecenben hozzák létre az első európai Ajurvéda Tanszéket. A megállapodást szeptember 24-én írták alá a Debreceni Egyetem és az indiai AYUSH Akadémia vezetői.

Szilvássy Zoltán rektor az Ajurvéda Tanszék létrehozásáról tartott sajtótájékoztatón kiemelte: a Debreceni Egyetem fogékony az ázsiai orvostudományok iránt, és támogatja, hogy ezt a hatékony orvosi gyakorlatot Magyarországon is el lehessen sajátítani.

A nyugati orvostudomány nem tud mit kezdeni a krónikus betegségek megelőzésével, rehabilitációjával, nem tudja a választ arra, hogyan őrizzük meg az egészségünket, míg az ötezer éves ajurvéda mindezt tartalmazza. Olyan komplex terület, amely magában foglalja az élelmiszer- és a gyógyszertudományt, filozófiát, természettudományi kutatásokat, a masszázst és a mozgásfejlesztést is. A Debreceni Egyetem pedig fogékony az ázsiai orvostudományok iránt, és támogatja, hogy ezt a hatékony orvosi gyakorlatot Magyarországon is el lehessen sajátítani – emelte ki Szilvássy Zoltán rektor az Ajurvéda Tanszék létrehozásáról tartott sajtótájékoztatón.

Az együttműködésnek része az ajurvédikus képzés beépítése a Debreceni Egyetem graduális képzésébe az indiai kormány és az AYUSH Akadémia támogatásával.

Shri Malay Mishra, India magyarországi nagykövete a megállapodás aláírását követő sajtótájékoztatón elmondta: Debrecenben hozzák létre Európa első ajurvéda központját, amely a helyi vállalkozásokkal összefogva reményeik szerint termékek előállítására és az európai piac elérésére is lehetőséget teremt majd. Az ősi tudást egy 35 éves tapasztalattal rendelkező indiai szakember hozza el a Debreceni Egyetemre, aki a Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet munkájába kapcsolódik be, és működik közre az Ajurvéda Tanszék tananyagfejlesztésében. A nagykövet arra is választ adott, azért döntöttek Debrecen mellett, mert a város gyógyszergyártási központként működik, ahol minden szükséges tudás rendelkezésre áll. Emellett mind a rektor, mind Kósa Lajos polgármester kiemelkedően támogatta a kezdeményezést, amiért Shri Malay Mishra köszönetét fejezte ki.

Shri Nilanjan Sanyal, az AYUSH Akadémia elnöke hozzátette, hogy elöregedő társadalmunkban új betegségek jelennek meg, amelyek gyógyításában nem feltétlenül hatékonyak a meglévő módszerek, ezért a nyugati orvoslás és az ajurvédikus tanok együttes használata az egész társadalom javára válik.

Papp László alpolgármester leszögezte: Debrecen városa minden segítséget megad az ajurvéda központ létrehozásához, működtetéséhez és fejlesztéséhez, hiszen a város húzóágazata az egészségipar. Az alpolgármester szerint a globális versenyben fontos, hogy olyan új szemlélettel közelítsünk az ágazathoz, ami példaértékű lehet az ország és Európa számára is. A keleti orvoslás és gyógyítás átültetése az európai gyakorlatba, és annak összehangolása a nyugati orvoslással ilyen kitörési pont – hangsúlyozta. Hozzátette: Debrecenben példaértékű közös munka alakult ki a város, az egyetem és az egészségipari vállalkozások között. Ez az „aranyháromszög” komoly potenciált jelent, amit ki kell használnunk. Ezt példázzák a már meglévő együttműködések a gyógyszeripari és a termálklaszterben, valamint a funkcionális élelmiszerek.

A rektor megjegyezte: az Ajurvéda Tanszék csak az együttműködés első lépcsőfoka. A közös tudományos és orvosi kutatások eredményeit Ajurvéda Intézetben és akár Ajurvéda Kórházban is szeretnék kamatoztatni a jövőben.