Három évvel ezelőtt óvodások és kisiskolások fejlesztéséhez, tanításához használható játékos eszközt fejlesztett ki Radosza Sándor, pedagógus, újságíró.

Az ötlet egy gyermekkori rossz emlékéből ered, mikor is az első iskolás éveiben mindig meggyűlt a baja a betű-és számtartókkal, a jelek kiestek, elvesztek. Pár évtizeddel később látva, hogy még mindig hasonló eszközzel küzdenek a gyerekek, megalkotta a háromdimenziós betűsínt, amiből nem tud kiesni egyetlen jel sem, mégis mozgatható.

A hazai találmány iránt nemzetközileg is élénk az érdeklődés: a határon túli magyarok lakta településektől Indiáig és Új-Zélandig tart a termék megrendelőinek sora. Hazánkban a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. karolta fel az eszközt, így kizárólagosan a KELLO forgalmazásában áll.

A KELLO által felkért szakértő Mihályi Edit, gyógypedagógus, fejlesztőpedagógus, logopédus szerint az eszköz segít felfedezni már iskolába lépés előtt a diszlexia, diszkalkulia és egyéb részképesség-hiányra utaló jeleket. Az iskolásoknál pedig ezeken túl segít fejleszteni az olvasást, számolást, logikát, kézügyességet, térlátást és egyéb képességeket. A Radosza-gyűrűk bármely változata alkalmas otthoni játékra, házi feladatok elkészítésére, tanórai gyakorlásra. A játék két, egymással egy ponton érintkező műanyag sínt tartalmaz, a sínek felületén elcsúsztatható kirakós-négyzetekkel, amiken betűk vagy számok és egyéb jelek vannak.

A Radosza–gyűrű 5-6 éves kortól használható, tehát már óvodában, a középső és nagycsoportban is. Alsó tagozatban pedig körülbelül a harmadik osztályig. Létezik egy síkidomos változata is, ez 12 éves kortól nyújt kihívásokat az érdeklődőknek.

A termék megvásárolható bármelyik KELLO-Infopontban vagy megrendelhető az interneten. A KELLO kiskereskedelmi részlegének vásárlási statisztikái is jól példázzák a termék sikerességét. A rendelések túlnyomó többségében, a vásárlók más termékek mellett vagy kizárólag, a Radosza-gyűrűk valamely változatát is kosarukba teszik.

A Radosza-gyűrű jelenleg játék és oktatási segédeszköz, folyamatban van a taneszközzé nyilvánítása. A gyűrűk felhasználásához a termék honlapján rengeteg módszertani ötlet található, tantárgyanként részletes utasítások, egyre nehezedő feladatok érhetők el. A mindennapi használatához hamarosan feladatgyűjtemény nyújt segítséget.

 

Forrás:edupress.hu