Egyre gyakoribb az angol nyelvű szakmai állásinterjú ott is, ahol nem feltétlenül a munka része a napi angol nyelvű kommunikáció.

A jelöltek többsége bizonytalan, mit takar a „szakmai nyelvtudás” egy-egy álláshirdetésben, illetve a gyakorlatban. Utánajártunk, mit várnak el, illetve hogyan készülhetünk egy idegen nyelvű állásinterjúra!

Mit jelent a „szakmai nyelvtudás”?

Minden szakmának és szakterületnek megvan a maga nyelvezete, szakzsargonja, így a szakmai nyelvtudásnál az mindenképpen lényeges információ, hogy milyen területen szeretne elhelyezkedni az illető.

„Az üzleti angol nagyon tág fogalom, hiszen teljesen más szövegkörnyezetben használja az idegen nyelvet egy vezető beosztású egyén, mint egy titkárnő, vagy egy könyvelő. Szintén más a helyzet annál, aki egy konkrét szakmához szeretné alkalmazni, például egy üzletben vagy egy autószerelő műhelyben” – vázolta fel a helyzetet Szalai Nóra, az 5percangol ügyvezetője.

Általánosságban elmondható, hogy az üzleti életben és egy multinacionális környezetben egy minimum jó erős középfokú nyelvtudás elengedhetetlen, és ehhez már c

sak szakkifejezéseket és szófordulatokat kell tanulni – véli Szalai Nóra. Egy „blue collar job”-hoz (fizikai munkához) pedig már elegendő lehet egy alapfokú társalgási szint is a megfelelő szakszavakkal kiegészítve – tette hozzá.

De mit is jelent ez a gyakorlatban? Ha nincs szükség szintemelésre (tehát a nyelvtani alapok és a szintnek megfelelő általános szókincs nem hiányosak), akkor a szakmai nyelvtudást nagyrészt a szakszókincs és ennek a tudatos és biztonságos használata jelenti. Ehhez esetenként hozzá jöhet az adott szakmára jellemző kommunikációs formák ismerete, például az árajánlat készítése angolul, üzleti tárgyalás levezetése, vagy akár szoftversúgó írása – ezt már Gér-Bódiss Tímea, a Stepwithus Angol Nyelvstúdió vezetője fejtette ki.

Angol nyelvű megmérettetés, már középfok alatt is

A szakember arról is beszámolt, hogy egyre gyakoribb, hogy kifejezetten angol nyelvű állásinterjúra hívnak be leendő munkavállalókat, gyakorlatilag minden szakterületen, még ott is, ahol nem feltétlenül a munka része a napi kommunikáció angolul. Legjellemzőbben a külföldi cégek leányvállalatainál, illetve a kereskedelem, informatika és mindenféle gazdasági területen fordul ez elő – véli Gér-Bódiss Tímea. A trend egyre több jelöltet érint, azokat is, akik olyan munkára pályáznak, ahol középfok, vagy az alatti a követelmény (pl. közigazgatás, oktatás, vendéglátás) – tette hozzá.

Gér-Bódiss Tímea elárulta: sokan járnak hozzájuk olyanok is, akik még el sem kezdtek munkát keresni, csak tervezik, vagy féltik az állásukat és tudatosan számítanak rá, hogy már akár első körben angolul kérik tőlük a bemutatkozást, vagy akár a szakmai felmérést az állásinterjún.

enlightened A Profession.hu-n ilyen angol nyelvtudást igénylő állásokat kínálnak!

Kiválasztás: az aktív nyelvtudás alapján döntenek

Az aktív nyelvtudást valóban megkövetelik a cégek, ezt erősítette meg Somogyi Ibolya, a Robert Bosch Kft. humán erőforrás osztályvezetője is.

„Tekintve, hogy a Boschnál a hivatalos munkanyelv az angol, illetve hogy sok külföldi kolléga dolgozik velünk a szervezetben, minden pozíciószinten elvárt a nyelvtudás. Adminisztratív jellegű, esetleg kevesebb kapcsolattartással járó pozícióban elég lehet egy aktív középfokú nyelvtudás, de a jelöltnek mindenképp kommunikációképesnek kell lennie. Azokban a pozíciókban (és a legtöbb ilyen), ahol akár külső, akár belső ügyfelekkel kell kapcsolatot tartani, ott folyékony magabiztos nyelvtudást követelünk meg” – fogalmazott a szakember.

Sokszor találkozunk azzal a problémával, hogy az állásra jelentkezőnek bár van megszerzett nyelvtudása, de nem aktív – árulta el a Bosch HR-vezetője. Mindenképp javasoljuk, hogy ragadják meg a hétköznapok lehetőségeit is a nyelvhasználatra (idegen nyelvű szakcikkek, filmek, műsorok, külföldi ismerősökkel kapcsolattartás stb.) így valóban élővé tehetik az iskolában megszerzett nyelvtudást – mondta Somogyi Ibolya.

enlightened A Profession.hu-n ilyen német nyelvtudást igénylő állásokat kínálnak!

Nyelvtudás: az első telefonbeszélgetéskor minden kiderül

A szakember felhívta a figyelmet személyes interjú létrejötte előtt minden esetben egy telefonos előszűrés történik. Ennek egy fontos része egy olyan rövid nyelvi szűrés is, mely során felmérik az önéletrajzban már megadott nyelvi szinteket.

A személyes találkozás során már élőben tesztelik a nyelvtudást és az idegen nyelvű kommunikációs képességet. Tekintve hogy sok munkatárs idegen anyanyelvű, a Boschnál az esetek többségében az interjú nyelve angol vagy német.

„A tapasztalatok azt mutatják, hogy ez a legjobb próba, hiszen annak, aki idegen nyelven helyt tud állni egy szakmai interjún, biztosan nem lesznek komoly nyelvi nehézségei egy komoly nemzetközi projektben sem” – tette hozzá.

Az angol nyelvtudás bővítéséhez az alábbi internetes oldalakon kaphatunk segítséget!

 

Forrás:profession.hu