Az biztos, ha a dióról hallunk, olvasunk, az esetek többségében a karácsonyi ünnepek, a foszlós bejgli és az isteni zserbó jut eszünkbe.

Ám jó tudni, hogy nem árt a hétköznapokon is fogyasztani, akár diós (de nem dejós!) tészta formájában is. Persze, ennél több lehetőség is adott az elfogyasztására. Ha kíváncsi vagy a dió egyéb erényeire is, ne habozz tovább olvasni írásunkat!

A dió és ami mögötte van

Számtalan betegség megelőzésére, enyhítésére alkalmazható ez a csodabogyó. Fogyaszd akár önmagában, joghurtba keverve, salátára szórva vagy egy kis őszi sajttál részeként, a lényeg, hogy tedd tudatosan a mindennapjaid részévé, és ne csak karácsonykor jusson eszedbe!

A dió ajánlott, ha…

…feltöltenéd a lemerült ásványi anyag készleteidet, hiszen rendkívül gazdag magnéziumban, vasban, káliumban, kalciumban, rézben, cinkben, szelénben, mangánban, foszforban.

…normál szinten tartanád a vérnyomásod. Már napi négy szem fogyasztása hozzájárul ehhez, hála a benne található esszenciális zsírsavaknak.

…naponta megfelelő mennyiségű omega-3 zsírsavhoz juttatnád a szervezeted, mely csökkenti a nem kívánatos trigliceridek szintjét, csökkentve ezzel a magas vérnyomás, az agyvérzés, a koszorúér-betegségek kialakulásának kockázatát

…szeretnéd felvértezni magad a rákos megbetegedések ellen is. Ez a diófélékben található E-vitamin és antioxidáns tartalommal elérhető. De ezek a hatóanyagok immunrendszered erősítéséhez is hozzájárulnak.

…ha problémád van a koleszterinszinteddel, akkor is nyugodtan fogyaszthatsz diót, hiszen kutatások is bizonyították, hogy többszörösen telítetlen zsírtartalma miatt segíthet csökkenteni az LDL (az az a rossz koleszterin) szintjét.

…figyelnél vérereid rugalmasságára, továbbá kihasználnád a dió vértisztító, bélféregűző hatását, serkentenéd emésztésed.

…nő vagy, esetleg 2-es típusú diabétesszel küzdesz, hiszen segít ennek csökkentésében. Ebben szintén az omega-3 zsírsav a „ludas”, hiszen javítja a szervezet inzulintermelését.

…gyermeket szeretnél, vagy már útban van a baba – folsav tartalma miatt ajánlott ekkor a fogyasztása. A népi hiedelem szerint, ha a várandós minél több diót fogyasztott a terhesség alatt, a gyermek annál okosabb lett. Ezt minden bizonnyal a dió és az emberi agy közötti hasonlóság miatt gondolhatták így.

A dió természetesen nem ajánlott, ha allergiás vagy rá, mert anafilaxiás sokkot okozhat. Ezenkívül tudnod kell, hogy viszonylag magas a kalóriatartalma, ezért nagyjából egy maroknyi elég belőle naponta.

A csemegén túl

A dió többi részét, illetve a belőle nyert olajat is előszeretettel alkalmazták, és alkalmazzák napjainkban is, mind a gasztronómia, mind a szépségipar, mind a gyógyászat területén.

A dióolaj

A dióból sajtolt olaj a konyhában és a fürdőszobában is megállja a helyét, hiszen kiválóan alkalmas levesek, mártások, saláták, szószok ízesítésére.

Egészségmegőrző és gombaölő hatású, illetve védi, erősíti immunrendszerünket – mindez linolsav-tartalmának köszönhető. Magas E-vitamin tartalmának köszönhetően kiváló bőrápoló hírében áll. Ha van otthon dióolaj, a drága ajakápolókat is elfelejthetjük: csak egy csepp száraz ajkunkra, és az máris régi fényében tündököl.

A diólevél, mint gyógynövény

A levelet akkor érdemes begyűjteni, ha a termések nagyjából fele nagyságúak. A belőle készült gyógytea a sok mindenre jó és az elkészítése sem bonyolult:

2 teáskanálnyi szárított diólevelet 1 dl vízzel leöntünk, ezt felfőzzük, negyed órát állni hagyjuk, majd leszűrjük.

Magas vérnyomásra, gyomor- és bélhurut, bélférgesség ellen lehet hatásos.

Borogatás is készülhet belőle-ez bőrkiütések, kelések, enyhe gyulladások esetén jó.

Ha nem szereted a „kincseket”, ám mégis rendelkezel vele: ülőfürdőként aranyérre használhatod.

A diókopáncs

Az egészséges héjakat megszárítjuk. A belőle készült főzetet izzadás, gyomor- és bélhurut, étvágytalanság esetén isszuk.

Az ekcémás bőrre is jó: a kopánccsal naponta 2-3 alkalommal ajánlatos a problémás területet bedörzsölni.

A dió héja

Ha másra nem, egy kis kreatívkodásra mindenképp jó: a fél dióhéjakból készülhet katicabogár, vagy bármilyen színes kis dísz, ami a gyermek fantáziájában megszületik.

De állítólag a belőle főzött tea is hatásos, főként megfázás esetén.

Cikkünk tájékoztató jellegű, és nem helyettesíti az orvosi szakvéleményt valamint az egészségügyi vizsgálatokat.

 

Forrás:proaktivdirekt.com