Szeretnél olyan beszélgetőpartner lenni, akivel mindenki szívesen beszélget? Ehhez mindenekelőtt jó hallgatóságnak kell lenned, hiszen a másokkal

való kommunikáció kulcsa az értő hallgatás és az információ, amit megosztanak veled. Cikkünkből megtudhatod, hogyan válhatsz tökéletes beszélgetőpartnerré.

Szemkontaktus

Amikor valakit hallgatsz, fontos, hogy odafigyelj a szemkontaktusra. Ez azt jelzi a másik félnek, hogy érdeklődsz a téma Hogyan lehetsz jó beszélgetőpartner?iránt, illetve mutatja, hogy odafigyelsz a beszélgetésre. Ha nem tartod fent a szemkontaktust a másik féllel, azt hiheti, hogy nem érdekel téged, amiről beszél veled. Figyelj a szemkontaktustra a legközelebbi beszélgetéskor!

Találd ki a „miértet” illetve a „mit”!

Annak érdekében, hogy jó beszélgetőpartner és hallgatóság legyél, ki kell találnod, a „miértet” és a „mit”. Azt, hogy miért beszélnek hozzád és azt, hogy mi az az információ, amelyet meg akarnak osztani veled. Ahhoz, hogy jó beszélőpartner legyél, gyakorolnod kell, a „miért” és „mi” kitalálását. Amikor megtalálod a választ ezekre a kérdésekre, már sokkal oda tudsz koncentálni a beszélgetésre.

Koncentrálj a beszélgetőpartneredre!

Miközben beszélgetsz valakivel, azon gondolkodsz, hogy mit fogsz válaszolni, amikor a barátod befejezte a mondandóját. Ez azonban nem fog téged jobb beszélgetőpartnerré tenni! Ha folyamatosan a válaszodon gondolkozol, miközben beszélnek hozzád, nem fogod megjegyezni az apró részleteket, amelyeket mondtak neked.

Koncentrálj arra, amit a másik fél megoszt veled. Találd ki a „miértet” és a „mit”,eközben pedig tartsd a szemkontaktust! Csak azután kezdj el gondolkozni a válaszodon, hogy a másik fél befejezte a beszédet. De miközben beszélnek hozzád, figyelj, hogy mit mond a beszélgetőpartnered! Ez a kulcs ahhoz, hogy tisztán átjöjjön az üzenet, amit közvetíteni akarnak nekünk.

Zárd ki a zavaró tényezőket!

Olyan társadalomban élünk, melyben nagyon sok a zavaró tényező. Folyamatos zajterhelésnek vagyunk kitéve, egyszerre olyan sok hangot hallunk, hogy komoly kihívást jelent teljesen odafigyelnünk a másik félre.

Annak érdekében, hogy jó beszélőpartner legyél, tudnod kell, hogy hogyan zárd ki az összes zavaró tényezőt a beszélgetés közben, beleértve a televíziót vagy éppen a mobiltelefont. Mentális döntést igényel az, hogy ki tudd zárni a zavaró tényezőket, miközben mással beszélsz, de hogyan is lehetnél jó beszélőpartner, ha a telefonod folyton cseng, a tévé pedig a háttérből szól. Szinte lehetetlen ilyen hatások közt odafigyelni. Korlátozd ezeket a tényezőket amennyire csak tudod, miközben mással beszélgetsz. Ez nem csak azt fogja mutatni a másik félnek, hogy érdeklődsz, és ténylegesen odafigyelsz rá, de a szociális készségeid is javulnak ezáltal.

Vegyél részt a beszélgetésben!

Vegyél részt te is a beszélgetésben, ne csak hallgass! Ez azt fogja mutatni a partnerednek, hogy ténylegesen figyelsz rá. Tudasd a másik féllel, hogy figyelsz arra, amit mond, és koncentrálsz rá. Ha nem veszel részt a beszélgetésben, a másik fél észre fogja venni, hogy nem érdeklődsz, és nem akar majd veled többet beszélni. Tudasd vele, hogy érdeklődsz a mondandója iránt. Jó módszer arra, hogy ezt kimutathasd, ha rövid megjegyzéseket fűzöl a beszélgetésetekhez, mint például „igen”, vagy „értem”. Ezzel tudatod, hogy ténylegesen odafigyelsz rá!

 

Forrás:kamaszpanasz.hu