Két év alatt megháromszorozódott a tanodák száma, jelenleg 169 működik országszerte – mondta Langerné Victor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának

(Emmi) társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára október 16-ai sajtótájékoztatóján.

A IX. kerületi Molnár Ferenc Általános Iskolában tartott rendezvényen a helyettes államtitkár hozzátette: a kormány 2012 óta 5,3 milliárd forintot szánt a tanodák támogatására, a délutáni foglalkozást nyújtó rendszer fejlesztésére. A tanodákba jelenleg 3360 gyerek jár. A helyettes államtitkár emlékeztetett rá: a társadalmi felzárkózás alapvető célkitűzése, hogy minél fiatalabb életkorban segítséget nyújtson a rászorulóknak. Mint mondta, gyakran a szülők anyagi helyzete, vagy alacsony iskolázottsága akadályozza meg, hogy a gyermekek többre vigyék, mint a szüleik.

A szegénység újratermelődésének egyik oka a szülők alacsony iskolai végzettsége, hogy nem tudják megfelelően támogatni a gyermekeket a tanulásban. A tanodák azonban lehetőséget nyújtanak arra, hogy a szegény családba született gyermekek megvalósíthassák álmaikat – mondta.

Hangsúlyozta: a tanoda nem napközi, nem lehet összekeverni az iskolával. A tanoda „pótolja” azt a segítséget, amit a gyermek nem kap meg otthon, a pedagógusok személyesen foglalkoznak velük, mentorálják őket és felkészítik őket a másnapi iskolára, emellett számos szabadidős foglalkozást, kulturális programot is szerveznek a tanodásoknak.

A helyettes államtitkár kiemelte: példaértékű a Molnár Ferenc Általános Iskola és a benne működő tanoda együttműködése, amellyel egymás eredményeit is megsokszorozzák.

 

Forrás:edupress.hu