Üdvözöljük a pubertáskor kezdetén! Ez az időszak az, amikor a gyerekek hirtelen változásnak indulnak, fejlődni kezdenek

testileg-lelkileg, a változás pedig nem mindig zökkenőmentes. Elég problémás lehetett Önnek is megélnie a saját pubertáskorát, hát még mennyire nehéz lesz a gyerekeit átsegítenie rajta.

Hogyan tud a lehető legjobban segíteni a gyerekeinek? Ebben segíthet az alábbi cikk elolvasása.

A pubertáskor szakaszai

A legtöbben tudják, hogy melyek a látható jelei a változásnak: szőrnövekedés, első menstruáció, mellek növekedése lányoknál, a fiúk hangja elkezd mélyülni, és így tovább. Azonban nem egészen érthetőek a folyamat hátterében zajló dolgok, némi részletezés segíthet jobban megérteni ezeket.

A pubertáskor a lányoknál általában a 8. életév után, a fiúknál pedig 9-10 éves kor Pubertáskörnyékén kezdődik.

Általános pubertáskori aggodalmak

Azok a fizikai változások, melyeket a felnőtté válás útján megtapasztalnak a gyerekek, gyakran igen erős érzelmi változásokkal, kilengésekkel is járhatnak.

A lányokat fokozott izgalommal töltheti el mellük fejlődése, valamint az első melltartó beszerzése, míg mások aggodalmakkal telve próbálják átvészelni a folyamatot (például gyakran gondolják azt, hogy mindenki őket nézi). A fiúknál is hasonló a helyzet, egyeseknek tetszi, hogy kezdenek férfiasodni, míg mások szégyenlősek lesznek már a legapróbb változások miatt is.

Ilyenkor kezdenek megjelenni a pattanások is, minden tini rémálma (fokozott hormonális működés következményeként a bőr zsírosodni kezd, és ez látható piros dudorok formájában nyilvánul meg). Az intenzív faggyútermelődés miatt eltömődőnek a bőr pórusai, a megrekedt faggyúban a baktériumok szaporodásnak indulnak, ez okozza a kellemetlen, piros, égő, viszkető dudorokat. A rendszeres tisztálkodás, a bőrbarát szappannal való arcmosás segít valamelyest, és csökkentheti a kiütéseket. Súlyosabb esetekben érdemes bőrgyógyászhoz fordulni, vény nélküli vagy receptre kapható gyógyszerek nagyobb eséllyel segítenek csökkenteni a kellemetlen tüneteket.

A gyerekeknek meg kell tanulniuk, hogy a személyes higiénia elengedhetetlen. Ebbe beletartozik a rendszeres tisztálkodás, a fürdés, a dezodor és az izzadás gátlók használata, valamint a helyes borotválkozás elsajátítása (borotva időnkénti cseréje és az alapszabály, hogy fogkefét, borotvát nem cserélünk egymás között).

A pubertáskorban a fiúknál időnként és akaratlanul merevedés is jelentkezik. Általában az első ilyen élményük 11-15 éves kor között történik. Ahogy a gyerekek fejlődnek, mind fizikailag, mind érzelmileg, úgy egyre jobban kezdi érdekelni őket a szexualitás, és a saját testük.

Hogyan beszéljen gyermekével a pubertáskorról?

A fiúk és a lányok látják egymáson a változás jeleit, vagy akár érzik is (testszag). Nagyon fontos, hogy idejében beszélgessen erről a gyermekével, és a lehető legjobban világosítsa fel a rajta végbemenő változásokról. Minél hamarább, annál jobb

Készüljön fel előre, hogy hogyan fogja elmagyarázni lányának a testével kapcsolatos dolgokat (lányoknál elég rémisztő tud lenni az első menstruáció, ha felkészületlenül éri őket). Legkésőbb akkor kezdje meg a felvilágosítást, amint észreveszi a lányán, hogy a mellei fejlődésnek indulnak, de minél korábban teszi, annál jobb. A fiúkat is érdemben fel kell világosítani (erekció, pénisz fejlődése) még mielőtt bekövetkeznének ezek az események (többnyire 12 éves kor előtt). Valamint az eltérő nemről, fiú-lány kapcsolatokról is érdemes elbeszélgetni a gyerekekkel.

Nem szabad, hogy a felvilágosítás egy „nagy beszélgetés” formájában történjen, hanem folyamatos, a mindennapokhoz köthető beszélgetések formájában kell lefolynia. Legjobb akkor, amikor a kicsi gyermek elkezd kérdezősködni a testrészekről, minden egyes beszélgetéssel több részletet feddhet fel neki, korának és értelmi szintjének megfelelően.

Ha kérdez a gyerek, akkor mindenképp őszintén válaszoljon neki (ha nem tudja a választ, akkor is fontos a bizalom kialakítása), ha ez kényelmetlenséget okoz Önnek, vagy nem tudja, mit is mondjon, akkor forduljon szakértő segítség után: orvos, felvilágosító könyvek, nőgyógyász.

 

Forrás:kamasznpasz.hu