Korlátoz, irányít, nehezen enged szabadulni a fogságból. Magyarországon minden 25. percben elvesz egy életet.

A dohányzás, mint az egyik legnagyobb népegészségügyi probléma, az egyetlen olyan szokás, ami a fogyasztó és a környezete egészségét is károsítja. Fluor Tomi a saját környezetében megpróbál mindenkit lebeszélni a dohányzásról, és ha már ez mindennapos téma nála, miért ne tehetné egy jó ügy miatt is, akár a saját népszerű eszközével, rímekkel, dalban.

„Nem ég egy lámpa sem, ketten maradtunk csak ébren

én és a függőségem egy lassú, fojtó ölelésben”

Ez a szövegrész is szerepel abban a frissen elkészült dalban, amelynek klipbemutatóján mesélt az előadó arról, miért is érezte úgy, hogy van mondanivalója ebben a témában.

http://www.youtube.com/watch?v=x7PfXgIm_Wc&feature=youtu.be

„Nem tartom se menőnek, sem jónak, hogy egyre lejjebb tolódik a „korhatár” és már a 13 évesek körében is menő dohányozni. Egyáltalán nem vicces egy fejlődő szervezetet szétrongálni. Nem gondolom, hogy miattam vagy a dal miatt tömegesen letennék az emberek a cigit, de ha legalább a kisebbeket tudom befolyásolni, akik mire rádöbbennek, hogy hülyeség volt, már függők, vagy ha csak hárman átgondolják a történetet, én boldog vagyok” – mondja Fluor Tomi, aki bár önmagát több dologban biztosan nem tartja követendő példának, de hangsúlyozza, hogy soha nem dohányzott. Az egyéb függőségeiről a tőle megszokott kendőzetlen őszinteséggel beszél.

Mint mindenkinek, nekem is rengeteg van, akár a reggeli kávétól kezdve az impulzusfüggésemig, hogy nem bírok a seggemen maradni. De beszélhetünk akár bulifüggésről is, vonz a város, a társasági élet, az éjszaka.”

A saját környezetében találkozott már negatív és pozitív példával egyaránt, azt mondja a legtipikusabb az, hogy pár hét vagy hónap szünet után visszaszoknak, ami amellett a tény mellett, hogy külső segítség nélkül a dohányosok 3%-a képes a leszokásra, nem annyira meglepő, de azért drukkol mindenkinek. „Mivel a telepen nőttem fel, így láttam durva ráállásokat szerekre, de a zenészvilágban se kell messze menni hozzá.

Az emberek könnyen elvesztik a valóságot és onnantól nem ők szívják a cigit, hanem a cigi őket.”

Az aktív dohányosok körében egyre gyakrabban találkozunk kamaszokkal, a „korhatár” ijesztően eltolódott lefelé. Bár a szakemberek hazánkban igen szigorú, a dohányzást tiltó intézkedéseket vezettek be az elmúlt években, a mai 12-13 éves korosztály egyre szélesebb rétege érintett a kérdésben, hiszen ha valaki nem dohányzik, de a baráti társaságban akár többen is, azonnal passzív áldozattá válik.

A dohányzás az egyetlen olyan fogyasztói szokás, ami a fogyasztó és a környezete egészségét is károsítja.

Európa egyik legszigorúbb dohányzást tiltó intézkedését vezették be Magyarországon 2012. január 1-jén, amitől a hazai szakemberek a dohányzás visszaszorítására számítanak. Mert az adatok sokkoló képet vetítenek elénk, Magyarországon évente egy kisvárosnyi ember hal meg a dohányzás következtében.

A valóság számokban:

  • A magyar lakosság dohányzása miatt fellépő kiadások évente meghaladják a 440 milliárd forintot.
  • A felnőtt magyar férfiak 32,3%-a, a nők 23,5%-a dohányzik napi rendszerességgel. Ez az arány jelentősen meghaladja a nyugat-európai átlagot.
  • Hazánkban 20.500 ember hal meg a dohányzás következtében, tehát egy kisvárosnyi lakosságot veszítünk el évente.
  • A passzív dohányzás 2.500-3.000 halálesetet okoz évente.
  • A dohányzás a teljes halálozás egyhatodáért felelős.
  • A dohányfüst 4.000 káros komponenst és több mint 40 különböző rákkeltő anyagot tartalmaz.
  • A dohányzás miatt 25 percenként hal meg egy ember Magyarországon.
  • 11.600 ember hal meg tüdőrákban évente, ezzel az értékkel a legutolsó helyen állunk a fejlett világban. A tüdőrák kialakulásáért 85-90%-ban a dohányzás felel.
  • A dohányfogyasztás emelkedése exponenciálisan növeli a dohányzással összefüggő betegségek kialakulásának valószínűségét.
  • A dohányzás a férfiaknál 16, a nőknél 19 évvel rövidíti meg a várható élettartamot.

Hazai kutatások bizonyítják, hogy a sikeres leszoktató programok következtében 30%-kal csökkenthető a dohányzók aránya. Azoknak, akik ebben a függőségben szenvednek mindössze 3%-a képes egyedül, segítség nélkül leszokni. Az Egészséges Magyarországért Központ intenzív, viselkedéses alapú tanácsadás nyújtásával tudja segíteni a dohányosokat a leszokásban.

A csoportos, személyes keretek között zajló foglalkozásokat ingyenesen, a telefonos segítségnyújtást díjazás ellenében biztosítják. A Program segíti a dohányosokat abban, hogy megismerjék a leszokás támogatás módszereit, motiválja  őket a leszokásra. Bevezetése a dohányosok számának 10, a napi elszívott cigaretták számának 14 százalékos csökkenéséhez vezet, így csökken a munkából kieső idő, a hiányzás, javul a dolgozók egészségi állapota.

Kérj segítséget!

www.leacigivel.hu