Az OTP Fáy András Alapítvány lassan 10 éve, az O.K. Központ pedig két éve oktatja pénzügyi, gazdasági és gazdálkodási

ismeretekre a fiatalokat, októbertől pedig már a romániai diákok számára is elérhető a program helyi viszonyokhoz illeszkedő adaptációja. Számos oktatási intézménnyel már most is együttműködnek, de a jövőben a tanárokat és a szülőket, valamint az Európai Uniót is jobban bevonnák a projektbe.

Az O.K. Központ már korábban is nyitott a szomszédos országok felé pénzügyi, gazdasági és gazdálkodási ismereteket átadó tréningprogramjaival, így például a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) felkérésére tartott határon túli oktatási körutazással. A „2014 a külhoni magyar felsősök éve” programsorozat során az OTP Fáy András Alapítvány trénerei csaknem 5000 diákkal találkoztak, a cél az ő jövőtudatosságuk megalapozása volt. Ebben az időszakban kezdődtek meg, majd állandósultak a külföldi megkeresések, érdeklődések az O.K. Központ felé, az első konkrétumokat tartalmazó tervvel pedig maga az OTP Bank Románia vezérigazgatója, Diósi László állt elő.

Ezért döntött úgy az Alapítvány, hogy Romániában terjeszti ki tevékenységét. Ezt megelőzően is történt már jelentős alapítványi aktivitás, Erdélyben két oktatási körúton is pozitív tapasztalatokat szereztek a központ munkatársai a határon túli intézményekkel kapcsolatban. Miután nagy sikerrel mutatkozott be a romániai program, novembertől megkezdődtek a képzések román és magyar nyelven. A központ azonban nem állna meg Bukarestben, más országokkal is együtt kívánnak működni a jövőben, szlovákiai civil és oktatási szervezetekkel már előrehaladott szakmai tárgyalások folynak, továbbá más nemzetekkel is megtörtént már a kapcsolatfelvétel.

Romániában is működik a magyar modell

„Itt is az a helyzet, hogy míg egy autó vagy akár egy mobiltelefon megvásárlásakor nagyon is alaposan megnézik az emberek, mit vesznek, addig egy hiteltermék, illetve pénzügyi szolgáltatás esetében egyáltalán nem veszik a fáradtságot, hogy tájékozódjanak és alaposan mérlegeljenek” – vázolta a megoldandó problémát korábban Diósi László. „Jelenleg a román bankszövetség és a nemzeti bank is komolyan vizsgálja a lehetőségét egy diákoknak szóló, hatékony pénzügyi tudatosságra nevelő oktatási programnak. Ennek a kiemelt missziónak szeretnénk mi is aktív részesévé válni – az O.K. Központ segítségével” – jelentette ki a vezérigazgató.

„A Magyarországon kidolgozott oktatási módszertan kiválóan alkalmazható a román viszonyok között, ugyanis az előzetes felmérések szerint hasonló jellegű hiányosságok tapasztalhatók a lakosság – különösen a fiatalabb korosztály – pénzügyi ismereteiben” – mondta az Edupressnek Casandra Eleonora Dobre, a romániai OTP Bank illetékese.

Folyamatos a terjeszkedés

A program 2012 novemberében indult, azóta a pénzügyi és gazdasági edukáció, valamint a magyar köznevelés szempontjából eddig több mint 15 ezer diák részére biztosított négyórás tréningeket, illetve különböző rendezvényeken további 30 ezer fiatalt szólított meg, a hazai köznevelés történetében egyedülálló módon. Az O.K. Központ trénerei modern audiovizuális eszközökkel ellátott tantermekben fogadják és oktatják az ország különböző pontjairól érkező diákokat. Üzemeltetnek egy középiskolákba utazó oktatói hálózatot is, így az ország bármely pontjára képesek eljutni.

A négyórás képzések során saját fejlesztésű anyagokat használnak fel, amelyek célja, hogy a gyerekek a komoly témákról szórakozva tanulhassanak. A négy középiskolai évfolyamnak szóló, szórakoztató tréninganyagok mellett a sport, a média, a környezetgazdálkodás és az üzlet relációjával, továbbá a pénz evolúciójával is megismerkedhetnek a látogatóba érkező csoportok, illetve az oktatási tevékenység bővülésével az Alapítvány ma már az általános iskolásokat is meg tudja szólítani, számukra is évfolyam-specifikus pénzügyi, gazdasági, gazdálkodási tudásanyagot tud biztosítani.

Ez év végéig 10 új tréningmodullal bővül majd a repertoár, de a „földrajzi terjeszkedés” már korábban megtörtént, ugyanis 2014 tavaszától Nyíregyházán és környékén is önálló trénercsapat látogatja az érdeklődő iskolákat, osztályokat.

Bár nem feltétlenül az O.K Központhoz köthető, de mindenképp meg kell említeni azt a – hazánkban egyedülálló – programot, amelyet még 2012-ben indított el az OTP Fáy András Alapítvány és a legnagyobb hazai pedagógusképző intézmény, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kara. Az Alapítvány támogatásával az ország vezető egyetemének tanártovábbképzésében pénzügyi, gazdasági és gazdálkodási alapismeretek oktatására is felkészítik az érdeklődő pedagógusokat, ezzel Magyarországon először kerülnek a nem gazdasági végzettségű tanárok továbbképzési rendszerébe ezen ismeretek. Az első végzős csoportok idén nyáron kapták meg diplomájukat.

Uniós forrásokat céloznak meg

Az OTP Bank Románia eddig is próbált a saját tapasztalataira építve hozzájárulni a fiatalok pénzügyi edukációjához, a bank, működésének kezdete óta szoros kapcsolatokat ápol a helyi egyetemekkel. Mindenképpen közösek azok a törekvések, hogy a jelenlegi stabil működést követően a képzésből egy országos program váljon Romániában is, illetve hogy minél több fiatalhoz jussanak el a pénzügyi, gazdasági, gazdálkodási alapismeretek. Ráadásul rendkívül előremutató, hogy a romániai kezdeményezés vezetői mindezt olyan komplex módon kívánják megvalósítani hosszú távon, mint az Magyarországon is történik, azaz nemcsak a diákokat szólítják meg, hanem fokozatosan bevonják a képzésbe a tanárokat és a felelős szülőket is.

A program finanszírozásáért jelenleg az OTP Bank Románia felel, azt kiemelt CSR projektként támogatja, de a jövőt tekintve jelentősen építenek az OTP Consulting Romania tapasztalataira is, amelyektől Európai Uniós pályázati források elnyerését és bevonását remélik.

A magyarországi O.K. Központ az Új Széchenyi Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében támogatott „Középiskolások Országos Pénzügyi és Gazdasági Oktatóközpontja” című projektben került kialakításra, az Európai Unió és a Magyar Állam több mint 1,1 milliárd forintos együttes támogatásával.

A romániai O.K. Központ a „Dreptul la Educație” (Oktatáshoz való jog) Alapítvány keretein belül működik majd, melyet az OTP Csoport, az OTP Bank Románia és az OTP Fáy András Alapítvány is támogat.

 

Forrás:edupress.hu