Tininek lenne a manapság bizony nem könnyű. Ebben a korban a megfelelni vágyás ( főleg a kortársaknak) a legnagyobb

mozgató erő, és ezt nap mint nap az orrunk alá dörgölik a barátok, a magazinok, videoklipek és a tévé. Szex, drogok, alkohol, buli minden mennyiségben. Csoda hát, hogy a szülők szívinfarktust kapnak, amikor el akarunk menni egy házibuliba vagy egy szülinapra? Való igaz, hogy egyre több rémtörténetet hallani, ami a szüleinket is megijeszti. Persze ebben a korban próbáljuk elfogadtatni, hogy önálló emberekké váltunk, és képesek vagyunk jól dönteni. Ám veszekedéssel és erőszakoskodással semmire sem megyünk. El kell fogadnunk, hogy a szülő csak azért aggódik, mert nem akarja, hogy valami baj történjen velünk (ő is volt tini, és minden bizonnyal átélte ezeket a dolgokat, tudja, miről van szó).

Mutasd meg, hogy tudsz felelősségteljesen viselkedni! Összegyűjtöttünk néhány tippet, amely segíthet, hogy felelősségteljes és érett tininek mutasd magad, akit nyugodt szívvel el lehet engedni bárhová. Ha törekszel ezeknek a dolgoknak a betartására, meglátod, a szüleid is lassan elfogadják, hogy bizony kezdesz felnőni!

Tanulj jól!

A legegyszerűbb, amit csinálhatsz, az a jó iskolai teljesítmény. Ez persze nem jelenti azt, hogy mindig mindenből ötösnek kell lenned.

Ismerd meg a képességeid, és tudd a gyenge pontjaid! Ha jó vagy matekból, törekedj a lehető legjobb jegyre, ám ha rajzból nem vagy valami fényes, köss kompromisszumot a tanárral, vagy állapodj meg saját magaddal egy közepesen jó jegyben.

Ha a szüleid látják, hogy tanulsz unszolás vagy könyörgés nélkül, és a tananyaggal sem vagy lemaradva (valamint ez tükröződik a jegyeidben), megnyugodnak és könnyebben elengednek bárhová. Vállalj feladatot az iskolában, például lépj be a sulirádióba, vagy írj az újságba. A pozitív visszajelzések hamar eljutnak a szüleidhez!

Vállalj diákmunkát!

Hiszen így nem csak a szüleidnek, hanem magadnak is megmutathatod, hogy mire vagy képes. Továbbá a saját fizetésedet neked kell beosztanod, így látni fogod, hogy egy új cipő, vagy DVD megvétele mennyi fáradtsággal jár. A szülőknek nagyszerű visszajelzés, ha valami olyasvalamit veszel, amire te gyűjtötted a pénzt. Meglátod, nagyon büszkék lesznek rád.

Tartsd be a szabályokat!

A leghatékonyabb mód, hogy megmutasd a szüleidnek, hogy mennyire felelősségteljes vagy, az nem más, mint a szabályok betartása. Nincs értelme lázadozni vagy veszekedni, ez csak olaj a tűzre. Ha este 10-re kell otthon lenned, jelenj meg az ajtóban 10 óra előtt néhány perccel. Ha mégis késnél, telefonálj, vagy írj üzenetet.

Ha betartod a szabályokat, a szüleid tudni fogják: megbízható vagy (tudod, hogy mit csinálsz, mi a jó és a rossz), és nyugodt szívvel engednek el legközelebb (és talán egy kicsit tovább is maradhatsz).

Ne feledd, a jó döntések nem csak a szüleid előtt érvényesek. Ne menj bele semmi olyanba, amit nem akarsz, vagy kényelmetlennek érzel, csak azért, hogy a haverok előtt menőnek, vagy ‘cool’-nak tűnj. Ha ezt nem tudják elfogadni, lehet, hogy nem is olyan jó barátok, mint hitted.

Meglátod, a döntések, amiket most hozol, hosszú távon elkísérnek, és hatnak rád. Mérlegelj, és mindig tartsd szem előtt, hogy mi a legjobb neked!

Sok sikert!

 

Forrás:kamaszpanasz.hu