Az Eötvös Loránd Tudományegyetem több karán tartanak rendezvényeket november 25-én, a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján.

Az Állam- és Jogtudományi Kar hallgatói szervezetei konferenciát szerveznek, a Tanító- és Óvóképző Kar a NANE Egyesülettel együttműködve workshopot.

A nők elleni erőszak megszüntetésének, ENSZ által kezdeményezett világnapján, november 25-én az Eötvös Loránd Tudományegyetem karain az utóbbi időben a társadalmat és egyetemet megrázó eseményekre reflektálva konferenciát és workshopot is szerveznek.

Az Állam- és Jogtudományi Kar hallgatói szervezetei – a Bibó István Szakkollégium, a Büntető Eljárásjogi és Büntetés- végrehajtási Jogi, a Büntetőjogi, a Jogszociológiai és a Kriminológiai Tudományos Diákkörök – egész napos tudományos konferenciát szerveznek a szexuális erőszakról. A szexuális erőszak, vagy a nők elleni erőszak jelentős társadalmi probléma, amely jelen van a mindennapokban is (a családtól az iskolán át a munkahelyig), ugyanakkor csak a legritkább esetekben kerül reflektorfénybe. A rendezvény a szexuális erőszak szociológiai és kriminológiai vonatkozásaival, illetve a jogi szabályozással és a jogalkalmazással kíván foglalkozni, valamint a szexuális erőszak megelőzésére, továbbá az áldozatok segítésére szolgáló eszközök feltérképezését is megkísérli.

A Tanító- és Óvóképző Kar a gólyatáborokban történt erőszakos eseményekre reagálva vállalta, hogy stratégiát dolgoz ki a hallgatók támogatására, az erőszak megelőzése és az áldozatok segítése érdekében. A stratégia keretében délután műhelymunkát szerveznek érdeklődő hallgatóknak, a NANE Egyesülettel együttműködve. A Kar ezzel a tematikus műhellyel csatlakozik a „16 Akciónap” rendezvénysorozathoz, amelynek központi témája a nők elleni erőszak megelőzése.

A „16 Akciónapot” 1991 óta világszerte november 25. (a Nemzetközi Nap a Nők Elleni Erőszak Ellen) és december 10. (az Emberi Jogok Nemzetközi Napja) között rendezik meg civil szervezetek és magánszemélyek, hogy felkeltsék a nyilvánosság figyelmét, és tájékoztatást nyújtsanak a nők elleni erőszakról, kifejezzék szolidaritásukat az áldozatok iránt, és nyomást gyakoroljanak a politikusokra a nők elleni erőszak minden formájának megszüntetése érdekében. A rendezvénysorozat megnyitója a november 22-i Néma Tanúk felvonulás, melynek során az elmúlt egy évben családon belüli erőszak során meggyilkolt áldozatokra emlékeznek, és felvonulnak a történeteiket magukon hordozó piros sziluettekkel, a Néma Tanúkkal. A felvonulás idén az Eötvös Loránd Tudományegyetem Egyetem téri épületének Aula Magna terméből indul.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem polgárainak kezdeményezésére korábban „Együtt az Erőszak Ellen” kampány indult, melynek célja az erőszak minden formájának elutasítása. A csatlakozók egy türkiz színű szalag viselésével fejezhetik ki egyetértésüket, a kezdeményezéshez már csaknem háromezren csatlakoztak.

 

Forrás:edupress.hu