A testek ezer féle, fajta változatban élnek. Nincs egy ideális testméret sem! A tested nem olyan, vagy nem

kellene, hogy olyan legyen, mint bárki másé, hisz az egyedül a tiéd! Próbáld meg tested az egyéniséged és a jellemed arcának tekinteni!

Összpontosíts az értékekre és sajátosságokra, ezeket jelenítsd meg a külsődben is. Aki először lát meg, valószínűleg – bármennyire is közhely – a külsőd alapján ítél meg. Fontos, hogy a megjelenésed tükrözze a belsődet. Erről tudják mások leolvasni az értékrendedet, és így alkotnak képet rólad.

Láss, ne csak nézz!

Ne tekintsd ideálnak azokat a hirdetéseket, amelyek a mértéktelen testépítésről szólnak! Manapság a V-alakú, izmos test az ideál, legalábbis a hirdetések szerint. Az újságok hajlanak rá, hogy az izmokra és a testépítésre összpontosítsanak a hirdetéseikben.

De valójában boldogak ezek az emberek? Hány olyan embert ismersz, aki tökéletes felsőtesttel rendelkezik és boldog? Belegondoltál már, hogy mennyi időt töltenek ezek az

emberek azzal, hogy a testüket formába hozzák és, hogy ez mennyire veszélyes? Föladhatsz mindent azért, hogy te is olyan legyél, mint a reklámokban, de megéri ez neked? Félreértés ne essék, nem a mozgásról és az edzésről akarlak lebeszélni, egyszerűen csak szeretném, ha tudnád, hol a határ.

Ne feledd!

Nem a testsúlyod vagy az alakod határozza meg, hogy milyen ember is vagy valójában. Másképp mondva, te nem csak egy test vagy! Egészítsd ki a férfi ideálról alkotott elképzelésedet – majd az énképedet – olyan értékekkel, mint például a kreativitás, a művésziség, a segítőkészség, a igényesség vagy a türelmesség. Lehet egy ember izmos és kidolgozott felsőtestű, de ez önmagában nem elég ahhoz, hogy tökéletes legyen.

Találj olyan barátokat, akik úgy szeretnek, ahogy vagy!

Légy határozott másokkal, akik a testedet kritizálják! Tudnod kell, hogy az olyan emberek, akik megjegyzést tesznek a testedre, valószínűleg valaki más bőrébe szeretnének bújni. Egyszerűen és határozottan reagálj a kritikákra! Egy idő után biztos nem fognak csúfolni.

Légy toleráns!

Tiszteld azokat az embereket is, akik nem felelnek meg a társadalom elvárásainak! Például az olyanokat, akik alacsonyak, túlsúlyosak vagy szívesen végeznek olyan tevékenységet, ami nem tartozik a tipikusan férfias elfoglaltságok közé.

Alakíts ki magadról reális énképet!

Légy tudatában minden olyan dolognak, amit saját magadról állítasz vagy amit gondolsz magadról. Tulajdonképpen „beszélgess” önmagaddal. Ha valamit, ami a testedre vonatkozik nem tartasz helyesnek, azt indokold is meg vagy cáfold meg! Például, ha azt gondolod magadról, hogy gonosz vagy, azt támaszd alá indokokkal vagy cáfold meg, pl.: „Igenis számíthatnak rám!”. Ez egy fontos része az énkép egészséges kialakításának.

Koncentrálj azokra az értékekre, amelyek értékessé tesznek téged az életben! Próbáld meg a tested előnyeire koncentrálni. Például ne azt nézd, hogy nincs izmos felsőtested, hanem, hogy milyen jól énekeltél nemrég a tábortűznél.

Légy tudatos!

Önmagad ura légy. Tudatosan irányítsd az életedet! Próbáld meg elfogadni a tested, bíráld felül az elvárásaidat magaddal szemben. Ebben a tudatos életvitelben benne kell lennie, hogy légy önmagad. Miközben önmagadat adod új kapcsolatokat építesz és rájössz, hogyan lehet problémákat megoldani, miközben célokat tűzöl ki magad elé. Ezek mind szerves részei az egészséges énkép kialakításának. Ne reagálj mindenre, ezzel önfegyelmet és tisztességet tanulhatsz.

Hát valahogy ezek az alapjai az egészséges énkép kialakításának. Természetesen a sort lehet bővíteni, ez csak egy kiindulópont. Ha eljutottál oda, hogy már magadban próbálod az itt leírtakat továbbfejleszteni vagy betartani, akkor nyugodtan bevallhatod magadnak: Jó úton jársz!

 

Forrás:kamaszpanasz.hu