8250_signo2014. december 11., Budapest – Stratégiai megállapodást kötött az Óbudai Egyetem és az EPAM Systems, Közép-Kelet Európa legnagyobb szoftverfejlesztő vállalata.

Az együttműködés keretében a felsőoktatási intézmény új kompetencia központtal és modern laborral bővül, emellett egyedülálló nemzetközi projektmunka lehetőségeket biztosít az egyetem mindhárom képzési ciklusában (BSc, MSc, PhD) jelen levő hallgatói számára. A felek egyúttal a duális képzés elindítását tűzték ki célul, ami hosszú távon is biztosíthatja a minőségi informatikai szakemberképzést.

Ünnepélyes aláírással egybekötött laborátadón lépett életbe az Óbudai Egyetem és az EPAM Systems közötti stratégiai megállapodás. Az eseményen az EPAM Systems-et Vinkó Bence, a vállalat ügyvezető igazgatója, Bozsó Attila, az EPAM Systems közép- és kelet-európai fejlesztési igazgatója és Palatinszky Gergő, az EPAM Systems egyetemi kapcsolatokért felelős vezetője képviselte, az egyetem részéről pedig Prof. Dr. Fodor János, az Óbudai Egyetem rektora, Monszpart Zsolt, az Óbudai Egyetem kancellárja, Dr. Molnár András az Óbudai Egyetem Neumann János Karának dékánja, Dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem Neumann János Karának oktatási dékánhelyettese vett részt.

Az EPAM Systems és az Óbudai Egyetem közötti már meglévő szakmai együttműködés új szintre emelése a hazai szoftverfejlesztés, valamint szoftverfejlesztői és tesztelői képzés minőségének fenntartását és javítását célozza. A megállapodással az Óbudai Egyetemen létrejött az EPAM Kompetencia Központ, melynek elemeként avatták fel az EPAM labort.
A 25 új számítógéppel felszerelt tanterem korszerű infrastrukturális hátteret biztosít a szoftverfejlesztés elméleti és gyakorlati képzéseihez, melynek tudásanyagát vállalati szakértőktől sajátíthatják el a hallgatók. A két fél további célja a képzési paletta bővítése – a már meglévő tesztelés és automatizálás kurzusok mellett – többek között az adatbázisok, illetve „big data” területen.

A partnerség keretében az alap- és mesterképzés tantárgyainak oktatásán túl az EPAM egyedülálló 3-6 hónapos nemzetközi projektmunka lehetőséget kínál a doktori iskola hallgatóinak, továbbá a vállalat az egyetemi oktatók képzésében, fejlesztésében is támogatást kíván nyújtani. Mindezen felül az Óbudai Egyetem és az EPAM közös célként határozta meg egy duális képzés elindítását, és a felek közösen pályáznának hazai és nemzetközi kutatás-fejlesztési projektekben is.

„Az Óbudai Egyetem mindig is a minőségi és versenyképes gyakorlatorientált oktatásra törekedett és törekszik a jövőben is. Meggyőződésünk ugyanakkor, hogy mindez – a mai ipari trendek gyors technológiai változásainak következtében – megvalósíthatatlan anélkül, hogy a prominens cégeket ne vonjuk be az egyetem oktatás-kutatás-fejlesztési tevékenységébe. Az Óbudai Egyetem büszke arra, hogy mai nappal Közép-Kelet Európa legnagyobb szoftverfejlesztő vállalatával az EPAM Systems-szel köthet stratégiai együttműködési megállapodást, fókuszálva az előbb említett tevékenységekben való operatív együttműködésre. Például oktatói tréningek, hallgatói programok, szoftverfejlesztés. Kiemelt cél lehet ezen felül egy jövőbeni duális képzés indítása is, megalapozva az együttműködést és a jövőbeni minőségi informatikai szakemberképzést. A célok komolyságát misem bizonyítja jobban, mint a félév elején felszerelt modern laboratórium is, melynek hivatalos avatása jelen szerződéskötés után lesz.” – emelte ki Prof. Dr. Fodor János, az Óbudai Egyetem rektora.

„A hazai IT szektor számára kulcsfontosságú, hogy a végzett fejlesztők a piaci igényekhez igazodó, a mindennapi munkában jól használható, versenyképes tudással a birtokukban kerüljenek ki az egyetemről. Az Óbudai Egyetemmel az elmúlt egy évben elért eredmények teljes mértékben megalapozták azt a hosszú távú stratégiai együttműködési szándékot, amelyet ma mindkét fél aláírásával is megerősített.” – hangsúlyozta Bozsó Attila, az EPAM Systems közép- és kelet-európai fejlesztési igazgatója.

Az EPAM Systems-ről

Az 1993-ban alapított EPAM Systems (NYSE: EPAM) mára világszerte 11 000 IT szakembert foglalkoztat. Magyarország mellett jelen van az Egyesült Államokban, Kanadában, Nagy-Britanniában, Németországban, Svédországban, Hollandiában, Szingapúrban, Fehéroroszországban, Oroszországban, Ukrajnában, Kazahsztánban, Lengyelországban, Bulgáriában, Hongkongban és Ausztráliában. Amerika legjobb kis vállalatait összegző 2013 Forbes listán a 20 leggyorsabban növekvő tech csillag között 2. helyen szerepel az EPAM SYSTEMS, mely a Forrester és a Zinnov elemzői szerint a vezető szoftverfejlesztők egyike. A vállalat az IAOP TOP 30, „The 2013 Global Outsourcing 100” listáján is szerepel.

További információ: www.epam.com

Budapest, 2014. december 11.