Az egyre hidegebb időnek hála még arra is van esély, hogy az idén korizhassunk a Balatonon. A jég azonban egyelőre még nem olyan vastag és egybefüggő, hogy bárki biztonsággal ráléphessen – erről árulkodik Józsa László gyönyörű Instagram-fotója is.

A „magyar tenger” jégvastagsága egyelőre átlagosan 4–10 centiméteres, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság közleménye szerint a tavon most sehol sem biztonságos korcsolyázni. Ez azonban nem jelenti, hogy a befagyott Balaton nem gyönyörű – főleg madártávlatból.

Józsa László fotóján látszik, ahogy a jég hatalmas táblákra repedezett. A tó nyugati oldaláról fotózott képen tisztán kivehető a Balaton majdnem egésze, közte a Tihanyi-félsziget a szintén befagyott Belső-tóval.

Bár a magasból jól látszik, hogy a jég még biztosan járhatatlan, a partokról úgy tűnhet, mintha biztonságos lenne korizni a tavon. Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti kapitányság vezetője azonban leszögezte, hogy még „gyertyás” a Balatonon kialakult jégréteg, majd csak akkor lehet biztonságosan rámenni, ha már acélosan, egyenletesen fagy be a víz, és 12–15 centiméter vastag jégtakaró alakul ki. A meteorológiai előrejelzések szerint egyelőre kérdéses, hogy a következő hetekben lesz-e erre esély.

Forrás:http://www.origo.hu/tudomany/felfedezo/20160123-balaton-jeg-fagyott-instagram-foto.html