Nem változik az államilag támogatott keretszám a felsőoktatásban a 2009/2010-es tanévben, továbbra is 56 ezer a betölthető helyek száma – jelentette be Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Felsőoktatási Kerekasztal ülését követően.

 

A műszaki és természettudományos képzésben 100-100 hellyel növelték a felvehető hallgatók számát az idei évhez képest, így műszaki területen 4200, természettudományi területen 9700 hallgató tanulhat majd állami támogatottként.
Csökkentették azonban az agrárképzésben és a társadalomtudományi képzésben betölthető keretszámot, előbbiben 100 fővel, utóbbiban 200-zal.
A többi tudományterület keretszámai változatlanok maradtak, a gazdaságtudományi területen 5900, a bölcsészettudományi területen 4800, az informatikai képzésben 4700 vehet részt.
A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája szerint nem elfogadható a jogi képzésre elkülönített helyek száma, szerintük ugyanis az idei 1100 helyet, melyet a kerekasztal idén is meghatározott, csökkenteni kellene, ezért átcsoportosítást javasol.
Az egységes, osztatlan képzésben az orvosképzés keretszáma változatlanul 1400 fő marad.
Mesterképzésre 21700 helyet különített el az oktatási tárca a 2009/2010-es tanévre, 2009 júniusában végeznek ugyanis az első, jelentős számú alapképzésben tanuló hallgatók, így nekik biztosítani kell a törvénybe foglalt 35 százalékos keretszámot. Idén 3500 államilag támogatott mesterképzéses hely állt a jelentkezők rendelkezésére.
Felsőfokú szakképzésre jövőre is 12500 helyet különített el az oktatási tárca, Kis Papp László, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének elnöke azonban azt javasolta, hogy az üresen maradt helyeket fordítsák a vidéki felsőoktatási intézményekbe felvehető keretszámok növelésére.
A Felsőoktatási Kerekasztal döntéséről a kormány határoz majd, ennek időpontja azonban még kérdéses.

Az emelt szintű érettségi bevezetéséről is szó esett a Felsőoktatási Kerekasztal ülésén. Az orvositudományi és az állatorvosi képzésben már 2010-től kötelező lesz egy emelt szintű érettségi vizsga, a többi tudományterületen még tárgyalják ennek lehetőségét. Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár elmondta, hogy a felvételi feltételeként elvárt emelt szintű érettségiről két évvel a felvételi előtt tájékoztatni kell a középiskolásokat, így más területeken leghamarabb 2011-től várható az emelt szintű érettségi. Jelenleg öt szakon (angol, spanyol, francia, olasz, német) várják el az emelt szintet.
(www.edupress.hu)