A legtöbb törzsgyökeres efottosnak a július 16-20-ai dátum hallatán idén a dunaújvárosi Szalki sziget ugrik be, hiszen erre az évre ideköltözik, „Csak szabadon!” felkiáltással a nyár egyik legnépszerűbb fesztiválja az EFOTT (vagyis az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója).

Az idei a sport éve lesz, de ez közel sem jelenti az elvárt programok hiányát, hiszen a kikapcsolódni vágyókat igazi kultúrkavalkád várja. Lesz dumaszínház, retrofeeling Tibi bácsival, hajókázás, és szinte minden zenei ízlést kielégítő színpad áradat, különböző bársátrakkal és fesztiváltartozék sörsátrak tömkelegével.

 

A papírokon sercegő tollak végre megpihenhetnek, nem kell többet körmölni és magolni, nem kell szóban felelni a bizonyítványban szereplő jobb jegyért, már zsebben az érettségi, és a vizsgaidőszaknak is vége. A legtöbb fiatal megkönnyebbülten húzza ki magát, és sóhajtja fel az édes szavakat: „Szabad vagyok!”. Ezt az érzést akarja megerősíteni a minden évben máshol megrendezésre kerülő EFOTT, aminek idén Dunaújváros a házigazdája.
Az EFOTT felnőtt az évek alatt, és közel sem a sztereotípiáknak megfelelni akaró szabadtéri rendezvény, sokkal inkább óriásivá hatalmasodó osztálytalálkozó lett, mely nem csak a suliból ismerős arcokat hozza el, hanem egy országos suli-bulinak ad helyet. A szokványostól már előadóiban is különbözik másoktól, hiszen hatalmas mérete ellenére nem akar külföldi nevekkel hencegni, hiszen csupa magyar fellépővel is emlékezetes hangulatot varázsol minden efott-lakónak.
Az izgatottan napokat számoló leendő és visszajáró fiatalokra is gondoltak a szervezők, hiszen a legszerencsésebb osztály a találkozó történelmét firtató teszt kitöltésével megnyerheti az idei belépőjegyeket. De lehet reklámot készíteni, sőt filmet is, amit majd levetítenek, természetesen az efottosoknak az efottosokról, mert ez a pár nap róluk szól.
És ez a pár nap tényleg róluk szól, ezért elég csak rápillantani a programok vakítóan sokszínű kínálatára. Igazi fesztiválságát jelezve kiadós nulladik nappal indul az egész felhajtás. Aki mégsem hódol be, arra is gondoltak, hiszen a nulladik napi jegy csak egy ezresbe kerül – hetijegyeseknek persze ingyenes. Majd a nulladik napi bemelegítést követően tényleg elkezdődik az igazi „ereszdelahajamat”.
Ami számokban és nevekben kifejezve a következőképpen fest majd: kilenc színpadon több mint 300 hazai előadó lép fel, például Quimby, Kiscsillag, 30Y, Tankcsapda , Republic, Supernem, The Moog , Jacked, Animal Cannibals, Zorall ,United, Ganxta Zolee és Tibi bácsi… de lesz külön goa sátor, jazz színpad, és a karaoke kedvelői sem maradnak lehetőség nélkül. Számtalan DJ pezsdíti majd fel a tikkadt nyári éjszakákat, így az ütemesebb zene szerelmesei sem maradhatnak hangulatfelelős híján.
A humor nagyágyúi pedig a pihenni vágyókat várják lehengerlő dumájukkal.
Ha valaki ennyi program közül sem tud választani kedvére, az nyugodtan benevezhet barátaival egy strandfocira, vagy lemozoghatja a fölös kilókat Béres Alexandrával, és ha kellőképpen kisportolta magát, különböző előadásokon vehet részt, például hogyan találhat munkát, vagy milyen rendszer szerint működik a diákhitel, illetve nevezhet fotóival a fotópályázatra.
(www.edupress.hu)