A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara július 21-30. között nyolcadik alkalommal rendezi meg az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiáját, melyre idén kilenc országból, száztízen jelentkeztek.

A Zeneművészeti Kar nemzetközileg ismert és elismert nyári programján szakközépiskolás diákok, főiskolás és egyetemi hallgatók, valamint fiatal zenetanárok vesznek részt, 2008-ban a magyar jelentkezőkön túl japán, spanyol, francia, román, német, szlovák, lengyel és görög vendégei lesznek az egyetem, és Debrecen város kulturális életét felpezsdítő rendezvénynek.
Július végén az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiáján a száztíz résztvevő hegedű, mélyhegedű, gordonka, gordon, fuvola, oboa, klarinét, fagott, kürt, trombita, harsona, zongora és ütőhangszerek mesterkurzusokon tökéletesíti tudását, de lehetőségük van a fiatal zenészeknek kamara és szimfonikus kurzusokon is fejleszteni magukat. A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának oktatóin túl a képzésről a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanárai gondoskodnak, illetve egy nemzetközi akadémiához illően, neves külföldi vendégoktatók is lesznek, akik Angliából, Japánból, Németországból, Romániából, Görögországból, Luxemburgból és Svédországból érkeznek a Debrecenbe.
A művésztanárok napközben egyénileg foglalkoznak hallgatóikkal, de este a város minden polgára számára kinyílik a kar elegáns Liszt Terme, ahol az oktatók ingyenes hangversenyekkel, koncertekkel színesítik az akadémia minden napján a város zenei életét.
A képzésre jelentkezett zenészek legtehetségesebbjei, legeredményesebb növendékei pedig július 27-én, 17 órától mutatkoznak be a közönségnek. Az ismert művésztanárok az akadémia ideje alatt fellépnek a debreceni X. Cívis Korzón, illetve több színpadon is a megyében, sőt a határon túl, Szatmárnémetiben és Nagykárolyban is lesznek koncertjeik.
Az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának programjai az interneten is elérhetőek a www.ymsa.ini.hu weblapon.

Forrás: edupress.hu