Betonudvarok helyett iskolai álomligetek az Erdők Évében Országszerte 10 iskola zöldülhet a Cetelem és a WWF jóvoltából Ötmillió forint támogatás segítségével megnyílt a lehetőség 10 iskola számára az álomudvar megvalósítására a WWF Magyarország és a Magyar Cetelem Bank közös kezdeményezése, a Cetelem Zöldsuli programja keretében.

Az internetes közönségszavazás, valamint a zsűri döntése eredményeként kiválasztott két budapesti és nyolc vidéki iskola a következő tanévben már vidámabb, gyermekbarátabb környezetben fogadhatja a diákokat.

Az iskolaudvarok sokfélék: lehetnek barátságosak, hívogatók, a tanórák utáni pihenés, önfeledt játék színterei, olyan zöld ligetek, amelyekre még évek múltán is szívesen gondolunk vissza. Az országban azonban számos intézmény diákjait szürke, kopár, sokszor elhagyatott betonudvar várja. A WWF Magyarország és az áruhitelezés területén piacvezető pénzintézet 2009 óta tartó együttműködése keretében, a Cetelem Zöldsuli program segítségével most ezeknek az iskoláknak nyílt lehetőségük arra, hogy pályázzanak az összesen ötmillió forintos támogatás elnyerésére, a zöldebb, élettelibb iskolaudvar kialakítására. A pályázati felhívásra összesen 116 jelentkezés érkezett: az intézmények vezetői, tanárai a diákokkal együttműködve részletes tervet készítettek az udvarok zöldítésére, az álomliget megvalósítására. A nyertes iskolák örömteli hírrel zárhatták az idei tanévet: a Cetelem és a WWF segítségével 10 intézmény tanulói megújított, zöldebb környezetben kezdhetik meg az új tanévet.

„Évekkel ezelőtt azért álmodtuk meg a WWF Magyarországgal közös környezetvédelmi kezdeményezésünket, mert úgy gondoljuk, a zöldebb környezet megteremtése felelős befektetést jelent mindannyiunk számára. Reméljük, a Cetelem Zöldsuli program során kiválasztott iskolák diákjai nemcsak egy szebb, zöldebb iskolaparkkal, hanem egy új életszemlélettel is gazdagabbak lesznek.” – mondta el Balog Gábor, a Magyar Cetelem Bank szóvivője.

A Cetelem Zöldsuli program során fontos szempontot jelentett az interaktivitás, a közösség, az érintettek bevonása a kiválasztás folyamatába. A pályázat weboldalán a látogatók – akár az érintett gyerekek, családjaik, vagy a pedagógusok – szavazhattak a számukra legszimpatikusabb álomudvarra. A közönség összesen 18 ezer szavazattal döntött tehát öt iskola sorsáról, további öt intézményt pedig a „Cetelem a zöldebb környezetért!” kezdeményezést immár harmadik éve közösen működtető WWF Magyarország és Magyar Cetelem Bank szakértőiből álló zsűri választott ki.

„A Magyar Cetelem Bankkal évek óta tartó együttműködésünk keretében zajló idei programnak külön aktualitást ad, hogy 2011 az Erdők Nemzetközi Éve. Parkosítási terveikben az iskolák a környezetvédelemre is hangsúlyt helyeztek, sőt több iskolában – nagy örömünkre – őshonos fák telepítését tűzték célul. A fákkal, virágokkal borított, barátságos iskolaudvar a természet szeretetére, a környezet megóvására nevel, ami számunkra is az egyik legfontosabb cél” – mondta Figeczky Gábor, a WWF Magyarország megbízott igazgatója.

A „Cetelem a zöldebb környezetért!” kezdeményezés a Magyar Cetelem Bank és a WWF Magyarország együttműködésében 2009-ben indult. A programhoz kapcsolódóan a Cetelem Bank Juhar, Cédrus és Mahagóni elnevezéssel új bankkártyákat vezetett be, 2010 áprilisa óta pedig minden Cetelem hitelkártyával végzett vásárlási tranzakció után 10 forintot faültetésre fordít a WWF Magyarország szakmai segítségével. Az összeget a bank nem terheli tovább ügyfeleire – így számukra a program nem jár költségekkel -, ugyanakkor a kártyabirtokosok minden egyes hitelkártyás vásárlásukkal hozzájárulnak, hogy minél több élő fa kerülhessen környezetünkbe. Az így összegyűlt támogatásból az idei programot megelőzően az ország több pontján összesen közel 140 fa ültetésére került sor.

A Cetelem Zöldsuli programról a szervezők és a nyertes iskola tanárai, diákjai szereplésével rövidfilm készült, mely az alábbi képre kattintva, valamint az alábbi linken megtekinthető:

 

http://www.youtube.com/watch?v=NOS6kNXRfzk

 

A rövidfilm, valamint a kapcsolódó hanganyag letölthető:

http://www.doubledecker.hu/ftp/Zoldsuli.mov

http://www.doubledecker.hu/ftp/Zoldsuli_16_9.mp4

http://www.doubledecker.hu/ftp/Zoldsuli_hanganyag.mp3

 

A támogatásban részesülő iskolák:

  • Kelenvölgyi Általános Iskola, Budapest, XI. Kerület
  • Petőfi Sándor Általános Iskola, Atkár
  • Rákosmenti Waldorf Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Budapest, XVI. Kerület
  • Kálmán Lajos NOMH Ménteleki Általános Iskolája, Kecskemét-Méntelek
  • Pécsi Tudományegyetem Deák Ferenc Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola, Pécs
  • 2. sz. Általános Iskola, Hajdúdorog
  • Móricz Zsigmond Általános Iskola, Gimnázium, Szakképző Iskola, Kollégium, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Pedagógiai Szakszolgálat, Tiszakécske
  • Hunyadi János Általános Iskola Tagintézmény, Mikepércs
  • Zrínyi Miklós Általános Iskola, Gyál
  • Ladányi Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Csemő-Nyársapát

 

Háttérinformáció

A Magyar Cetelem Bankról:

A Magyar Cetelem Bankot 1996-ban alapította a francia Cetelem S.A., mely 1999 óta a BNP Paribas csoport tagja. A bank a francia tapasztalatok adaptálásával rövidesen a fogyasztási hitelek piacvezető specialistájává vált hazánkban. A bank magyarországi tevékenységét áruvásárlási kölcsön értékesítésével kezdte, 1999-ben indította el a hitelkártyák kibocsátását. A Cetelem 2001-ben az áruhitelezésben, majd 2005-ben a hitelkártya-kibocsátás terén is piacvezetővé vált. Személyi kölcsönt az ezredforduló óta nyújt ügyfelei számára.

www.cetelem.hu

 

A WWF Magyarországról

A WWF Magyarország célja a biológiai sokféleség megőrzése, a környezeti szennyezések csökkentése és a természeti erőforrások hosszú távon fenntartható használatának elősegítése.

A szervezet tevékenységeit azokra az ökorégiókra összpontosítja, amelyek a biológiai sokféleség megőrzése szempontjából különösen jelentősek. A védelemre szoruló élőhelyek között kiemelt jelentőségűek az erdők, az édesvizek, az óceánok és partvidékeik. Ezen kívül foglalkozik az éghajlatváltozás mérséklésével és következményeivel, valamint a mérgező hatású és szennyező anyagok csökkentésével. Így próbálja elősegíteni a természeti erőforrások hosszú távon fenntartható használatát, megóvva a természet értékeit a jövő generációi számára.

www.wwf.hu