Hatodik alkalommal rendezik meg az Országos Elsősegély-ismereti Versenyt általános- és középiskolásoknak. Felmérések szerint ugyanis a magyar felnőtt lakosság kevesebb, mint egy százaléka lenne képes segíteni bajbajutott embertársán, ha annak elsősegélyre lenne szüksége. A Magyar Mentőszolgálat, a Házipatika.com és a sanofi-aventis/Chinoin szeretné elérni, hogy a következő generáció esetében az elsősegély-ismeret az alapműveltség részét képezze. A 10 és 18 év közötti versenyzőkből álló háromfős csapatok február 9-ig küldhetik vissza az első internetes forduló megoldásait.

„Elkeserítő, hogy bár a jogosítvánnyal bíróknak vizsgát kell tenniük életmentő alapismeretekből, a tapasztalatok mégis azt mutatják, hogy nagyon kevesen tudják gyakorlatban is alkalmazni tudásukat” – elemzi a magyar helyzetet Marsi Zoltán, a HáziPatika.com munkatársa, a verseny főszervezője. Az évente megrendezésre kerülő Országos Elsősegély-ismereti Versenyt azért hívták életre 2004-ben, hogy a mostani tizenévesek – szüleikkel ellentétben – tudják, hogyan kell segíteni, ha egy másik ember balesetet szenved vagy például hirtelen megáll a szíve. Az utóbbi esetben ugyanis élet-halál kérdése, hogy a beteget megfelelően lássák el a mentők kiérkezéséig.
Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat Pr-kommunikációs vezetője szerint „nem az emberek segítőkészségével van baj, hanem az elsősegély-ismeretek alapvető hiányával”.
Az immár hatodik születésnapját ünneplő megmérettetés lehetőséget biztosít, hogy a mai általános- és középiskolások a fiatalok számára leginkább kedvelt csatornán, az Interneten keresztül ismerkedhessenek meg az elsősegélynyújtás műhelytitkaival. A körülbelül negyven legügyesebb háromfős csapat pedig április közepén kétnapos döntő keretében adhat tanúbizonyságot arról, hogy tudja hogyan kell ellátni egy égő járműből kihúzott sérültet, egy nyílt törést vagy egy hirtelen szívhalállal fenyegetett magyart.
Tavaly közel ötszáz csapat vett részt az OEV-en, azonban a szervezők remélik, hogy 2009-ben ennél is több csoport vállalkozik a megmérettetésre. Az elmúlt hat évben részt vett diákok, szülők és tanárok beszámolói alapján a gyerekek nem csak sokat tanulnak, de egyben remekül szórakoznak, sőt erősödik bennük mára alapfeltételnek számító verseny- és csapatszellem is.
Az Országos Elsősegély-ismereti Versenyre nem csak a Magyarországon élő, de határon túli diákok is nevezhetnek.
(www.edupress.hu)