Európai viszonylatban is példamutató az idei TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: az 1800 magyarországi szemétszedési helyszín a kontinensen az akció keretében megtisztuló helyszínek felét adja.

Az idén háromnapos országos szemétszedési akció második napján Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Karcagon gyűjtötte a szemetet több száz helyi önkéntessel együtt. Jász-Nagykun-Szolnok megyében a teljes lakosság 3,5 százaléka regisztrált a szemétgyűjtésre.

 

„Minden elismerésem a megyében élőké, akik az országban a legaktívabbnak bizonyultak a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akcióban – mondta a vidékfejlesztési miniszter Karcagon, majd hozzátette: – Az idei, immár negyedik TeSzedd!-re előzetesen 120 ezren jelentkeztek, közülük több mint kétezren Karcagról. A TeSzedd! első napján 63 ezren vettek részt az ország megtisztításában, vasárnap estig összesen 180-200 ezer önkéntesre számítunk.”

A megyében előzetesen 8610 önkéntes jelentkezett 84 találkozási pontot hozva létre. Ez Jász-Nagykun-Szolnok megye népességének 3,5 százalékát teszi ki, és Budapest, valamint Pest megye mellett abszolút számban is a legtöbb. Budapesten 214 találkozási pontra 17 136-an, Pest megyében 206 találkozási pontra 13 548-an jelentkeztek.

„Csak Karcagon 13 szemétgyűjtési ponton, 2373-an jelentkeztek a TeSzedd! akcióra. Ezzel a város első a megyében, utána Szolnok következik összesen 19 találkozási ponttal és 1203 fővel, majd Törökszentmiklós, ahol 8 találkozási ponton 981 önkéntes regisztrált” – mondta Rácz András, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkára, aki szintén csatlakozott a Karcag megtisztításán fáradozókhoz.

„A TeSzedd! szombati napjával Magyarország is csatlakozott az Európai Unió szemétszedési akciójához, a Let’s Clean Up Europe! (Tisztítsuk meg Európát!) mozgalomhoz, aminek keretében ezen a napon 16 európai uniós és öt közösségen kívüli országban szedik egy időben a szemetet az önkéntesek összesen 3600 ponton, amelyeknek a felét hazánk adja” – tette hozzá a helyettes államtitkár.

Karcagon a TeSzedd!-del párhuzamosan akciót szerveztek az elektromos és elektronikai hulladék (e+e hulladék) gyűjtésére is. Az e+e hulladék sokszor a természetben, erdőkben végzi, ezért az akció célja elérni, hogy az emberek a megfelelő helyen szabaduljanak meg az ilyen berendezésektől, megakadályozva a környezetszennyezést, és lehetővé téve, hogy az arra alkalmas alkatrészeket még hasznosítani lehessen.

Csak szombaton több mint 65 ezren gyűjtötték a szemetet szerte az országban. A nap zárásaként a vidékfejlesztési miniszter kifejtette: több helyszínen is járt, és mindenütt azt tapasztalta, hogy az önkéntesek nagy lelkesedéssel zsákolják a szemetet. „A TeSzedd! szemlátomást betölti a neki szánt szerepet: megmozgatja mindazokat, akik hajlandók aktívan részt vállalni az ország megtisztításában, és példát mutat azoknak, akik ma még csak passzív szemlélői és haszonélvezői a mozgalomnak. Biztos vagyok benne, hogy a jövőben már ők sem nézik majd tétlenül az illegális szemétlerakók keletkezését” – mondta miniszter.

A karcagi rendezvény során köszönetet mondtak az együttműködő partnereknek, az Emberi Erőforrások Minisztériumának, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak és az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökségnek, amelyek a Vidékfejlesztési Minisztériummal karöltve hozzájárultak ahhoz, hogy az akció sikerrel járjon. Külön említést érdemelt a kiemelt logisztikai támogató, a Magyar Posta, valamint a kiemelt médiatámogató, az MTVA.

További információk:

OHÜ Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft.

Kancsár Mónika

70 777 1247

kancsar.monika@ohukft.hu