Az előző tanévben 16 európai országban, köztük Magyarországon növekedett a pedagógusok bére, ám annak vásárlóereje a 33 vizsgált európai ország

mintegy a felében továbbra sem érte el a gazdasági válság hatásainak jelentkezése előtti, 2009-es színvonalat – állapította meg október 3-án közzétett éves jelentésében az Európai Bizottság.

A jelentés a brüsszeli testület által létrehozott Euridiké Hálózat felmérésének eredményeit tartalmazza. Ez a hálózat a kontinens különböző országainak oktatási rendszerei által szolgáltatott információkat dolgoz fel közös szempontrendszer alapján. A felmérés az általános és a középiskolákban oktató pedagógusok jövedelmi viszonyainak alakulását tekintette át.

Néhány országban – így Ausztriában, Belgiumban, Dániában, Finnországban, Litvániában, Luxemburgban, valamint Olaszországban – 3 százaléknál kisebb mértékben csökkent a pedagógusok kötelező minimáljövedelmének a vásárlóereje 2009 és 2014 között. Cipruson, Hollandiában, Nagy-Britanniában, Portugáliában és Romániában ez a mutató 5 és 10 százalék között volt, míg Írországban, Izlandon, Spanyolországban és Szlovéniában 13 és 17 százalék között. A legnagyobb, mintegy 40 százalékos visszaesést Görögországban mérték.

A pedagógusi minimálbér vásárlóerejét illetően Magyarországon 2009 és 2014 között az általános iskolai pedagógusok esetében 12,25 százalékos, az Euridiké-besorolás szerinti „alsó-középiskolai” tanárok esetében 5,75 százalékos, a „felső-középiskolai” tanárok esetében pedig 15,87 százalékos volt a növekedés.

 

Forrás:edupress.hu