Véget ért az idei év egyik legnagyobb online tanulmányi versenye, a Találd fel magad! A két hónapon át tartó játék során diákok tízezrei adtak számot tudásukról. A Találd fel magad! játék célja az volt, hogy a diákok fejlődését segítő verseny keretében játékos tanulásra bírja őket, mindeközben az intézményen belüli kohéziót, az intézményhez tartozás érzését, kötődésüket is erősítse.

A HTTP Alapítvány szervezésében Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár fővédnökségével, a kormányzat, civil szervezetek és iparági összefogás eredményeként életre hívott játék a határon inneni és túli magyar iskolákat vonta be egy nagyszabású vetélkedőbe.

 

A játékosokkal a kommunikáció intézményi hivatalos e-mailjükön keresztül zajlott, így azokban az iskolákban, ahol ilyen levelezőrendszer nem állt rendelkezésre, annak bevezetését a Microsoft Live@edu[1] szolgáltatásán keresztül díjmentesen biztosította. A játékban több mint ötszáz iskola – köztük 17 határon túli magyar nyelvű közoktatási intézmény – több tízezer diákja vett részt. A hat játékhét során az interneten keresztül évfolyamonként 12, a Nemzeti Tankönyvkiadó által különböző tantárgyakból összeállított fejtörő kérdésre küldhettek be választ a játékosok.

A játék interneten is közvetített záró eseményét az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. Digitális Pedagógia Osztálya szervezte, amelyen a döntőbe jutott 8 csapat 6 diákja és 1 tanára Vágó István vezetésével mérte össze tudását, de nem maradtak el a diákok talpraesettségét igénylő ügyességi feladatok sem. A játék győztese a budapesti Szent István Gimnáziumból érkezett ’Rubí’ fedőnevű csapat lett.

A vetélkedő szünetében sorsolták ki a játék kezdetén meghirdetett nyereményeket is. A diákok között 3 db Kinect vezérlős XBox 360 játékot és 3 tanár számára redmondi tanulmányutat adtak át, 10 intézményvezető egy oktatáspolitikusokkal és iparági vezetőkkel elköltött villásreggelire való meghívást kapott, továbbá a Nemzeti Tankönyvkiadó és a Jedlik Oktatási Stúdió könyvcsomagokat ajánlott fel.

A nyertesek listája a jatek.talaldfelmagad.eu oldalon található.

A játékról Vágó István a következőképpen nyilatkozott: “Nagyon örülök a kezdeményezésnek, gratulálok a szervezőknek! Napjainkban nagy szükség van a diákok mozgósítására, hogy a legújabb technológiák megismerésével és segítségével összemérjék tudásukat, emellett fontosnak tartom, hogy az általános műveltséget ápolják, sőt elmélyítsék a fiatalabb korosztályok is.”

Néhány idézet a játékhoz kapcsolódó Facebook-bejegyzésekből:

 

„Nem tudom ki találta ki ezt a “játékot”, de nagyon jól sikerült! : )” [Á. A.]

„Imádom ezt a játékot!!! Sok sikert mindenkinek!!!” [H. B.]

„Nagyon nehéz és jó kérdések voltak:)” [Ó. T.]

„Jövőre még lesz ilyen verseny?” [K. K.]