Hosszú évszázadok óta tapasztalhatjuk, hogy a madarak egyes fajai milyen hatékonyan képesek alkalmazkodni az emberi környezethez. A falvakban, városokban is képesek felkutatni a számukra megfelelő élelmet, képesek fészket rakni (pl.: verebek, cinegék) vagy odút vájni (pl.: fakopáncs), nevelni az utódokat, mindezzel segítve a környezetük természeti egyensúlyának fenntartását. Nem mellesleg páratlan élmény nekünk is segíteni és megfigyelni őket.

 

A kert kialakításának és fenntartásának számos mozzanatában megoldható, hogy madárcsalogató- és marasztaló földi paradicsommá varázsoljuk a telkünket. Már előre szeretnék eloszlatni egy aggodalomra okot adó tényezőt: a megoldások többségét ugyanúgy alkalmazhatjuk okosan egy 30 m2-es előkertben, mint egy 500 m2-es telken is, így kérem a Kedves Olvasót, ne vándoroljon tovább ezen a ponton az internet további zegzugaiba, hanem fedezzük fel együtt a madárbarát kert kialakításának titkait! A cikk első részében azok a növények kerülnek felsorolásra, amelyek különféle okokból segítik a kertünkben élő madarakat.

Az egyik legkézenfekvőbb lehetőség: megfelelő növényválasztás

A természetesen kialakított, fajgazdag kert életteret és élelmet is képes biztosítani a madaraknak. A gondosan megválasztott és telepített növények védelmet, fészkelőhelyet és éléskamrát is jelentenek a madaraknak akkor, amikor a legnagyobb szükségük van rá: ősszel és tavasszal létfontosságú a madarak számára, hogy megerősödjenek, így eredményesebben vészelik át a hideg évszakot, és tavasszal újult erővel vethetik bele magukat az éves jótékony munkájukba.

Bővebben: https://agroforum.hu/blog/haz-taj/hogyan-segithetjuk-a-kertunkbe-latogato-madarakat-i-resz/

Forrás: agroforum.hu