A sorsunk nem a csillagokban, hanem a DNS-ünkben van megírva, ennek ellenére legnagyobb mértékben az életmód dönti el, hogy meddig élünk. A szakértő szerint néhány évtized múlva a világ fejlettebb részein, akik megismerik géntérképüket, sokkal tovább élhetnek.

Négy faktor határozza meg az életkort: milyen géneket öröklünk, milyen környezetben élünk, milyen az egészségügyi ellátás és az életmód – mondta az InfoRádiónak Czeizel Endre, aki szerint a négy közül az utolsó a legfontosabb.

Biztos, hogy nem genetikai különbség miatt élnek Bécsben 7-8 évvel tovább az emberek – tette hozzá a genetikus, aki mint mondta mi, magyarok sokkal önártóbban élünk, mint a környező országokban.

Az, hogy mennyi ideig élünk, nem elsősorban a génektől, hanem önmagunktól függ – hangsúlyozta a szakember.

A gének fontosak, mert a sorsunk nem a csillagokban, hanem DNS-ünkben van megírva – hangsúlyozta Czeizel Endre, aki szerint ha ismernénk a genetikai sorsunkat és komolyan is vennénk azt, vagyis génjeinkhez méltón élnénk, akkor sokkal tovább élhetnénk.

Cziezel Endre példának hozza fel azt, hogy az Egyesült Államokban 2012-től lehetőség nyílik arra, hogy a legfontosabb betegségek tekintetében mindenki megnézhesse géntérképét. Aki ezt megteszi, nagyjából tudni fogja, hogy mi vár rá, és ha egy speciális, genetikailag orientált és személyre szabott tanácsadást, valamint orvosi védelmet kap, akkor a szakemberek szerint 20 évvel élhet tovább – állítja a genetikus.

Említett egy uniós kutatást is, amelyben olyan több ezer, 85 év fölötti embert vizsgálnak meg genetikailag, akik elkerülték a nagyobb betegségeket. A kutatók azt akarják kideríteni, milyen génektől van az, hogy valakik „megússzák” komolyabb betegség nélkül a 85 évet.
Forrás: inforadio.hu