Napjainkban virágkorukat élik a light termékek, amelyekkel bűntudat nélkül tömhetjük tele a hasunkat, akkor is, ha közben szeretnénk vigyázni a vonalainkra. De vajon valóban így van ez?

Manapság már szinte mindennek van light változata, az üdítőktől a margarinokon át a tejtermékekig, sőt az édességekig. Ha pedig valamin meglátjuk a mágikus erővel bíró light feliratot, már tesszük is kosarába. Hiszen végre valami, amiből bármennyit ehet, mert nem hizlal! Több kísérlet is bizonyítja, hogy amikor a résztvevőkkel light és hagyományos termékeket etettek, a light változatból mindenki sokkal többet fogyasztott.

Az előírások szerint a light felirat kizárólag olyan termékekre kerülhet, amelyek energiatartalma bizonyos százalékkal kevesebb, mint az azonos típusú más termékeké. Ezt a csökkentett energiatartalmat többnyire az élelmiszer zsír- vagy szénhidráttartalmának mérséklésével érik el. Ha olyan termékről van szó, amelyben túlnyomó részben csak zsír vagy csak cukor adja az energiát, akkor egyszerű a dolog. Például a light üdítőknél a cukor helyett édesítőszert használnak, a margarinoknál pedig a zsiradék mennyiségét csökkentik.

Az olyan termékeknél, amelyek eredetileg mindkét összetevőből sokat tartalmaznak, általában csak az egyiket helyettesítik. A végeredmény persze így is kevesebb kalóriát fog tartalmazni, mint az eredeti, mégis elképzelhető, hogy a zsír- vagy cukortartalma magas marad.
Vásárlásnál érdemes tehát végigböngészni a termékek címkéjét, és nem csak automatikusan a light felirat alapján dönteni. Elvégre a kalóriák mellett az is fontos, hogy az élelmiszer mennyi rostot, vitamint, ásványi anyagot tartalmaz, illetve mennyi benne az E-számmal jelölt összetevő.

Mit mivel helyettesíthetünk?

Aki okosan állítjuk össze a hűtő tartalmát, szinte észrevétlenül nagyon sok kalóriát spórolhatunk. Lássuk, mit mire érdemes cserélni?

– tejszín, magas zsírtartalmú tejföl helyett zírszegény tejföl, natúr joghurt
– zsíros sajtok, félzsíros túró helyett sovány sajtok, zsírszegény túró
– felvágottak, húskészítmények helyett sovány csirke-, pulykasonka
– majonézes salátaöntet helyett joghurt vagy kefir alapú öntet
– vaj, margarin helyett light margarin, light vajkrém (a margarin "egészségességről" az utóbbi időben megoszlanak a vélemények – a szerk.)
– krémes sütemények, leveles tészta helyett gyümölcsös, túrós sütemények, pudingok

Forrás: nana.hu