Ellyn Satter, táplálkozással foglalkozó szakember, és az általa kidolgozott módszer vagy modell megfelelő étrendet kínál. Az így táplálkozó emberek körültekintően kezelik az éhséget és az étvágyat is, szabályos időközönként fogyasztanak változatos, élvezetes és tápláló élelmet, a táplálkozásuk harmóniában van a test biológiai hajlamaival, hogy tartósan fenntartsák a megfelelő testsúlyukat.

Dr. Barbara Lohse és kollégái 48 egészséges férfit és nőt vont be a vizsgálatba. A résztvevők életkora 21 és 70 év között volt. A szakemberek célja az volt, hogy kiderítsék az érrendszeri betegségek kockázatát úgy, hogy a résztvevők a Satter-féle módszert alkalmazzák. Az érrendszeri betegségek kockázatát annak megfelelően sorolták be, hogy a résztvevőknek milyen mennyiségben volt jelen a vérükben a rossz, vagyis az LDL koleszterin. Az eredmények arról tanúskodtak, hogy azok a résztvevők, akik nem a Satter-féle módszer szerint étkeztek, azoknál ötször magasabb volt az LDL koleszterin szintje a még egészséges szinthez képest, valamint hétszer magasabb volt a triglyceridek szintje, ami már egészségtelennek mondható. A Satter-féle tudatos táplálkozást megvalósító résztvevőknél pedig gyakran magas volt a jó, a HDL koleszterin szintje, és a vérnyomásuk is alacsonyabb volt.
A kutatók úgy vélik, hogy bizonyítható a tudatos étkezés és a csökkenő érrendszeri megbetegedések kockázata, tehát beavatkozást tartanak szükségesnek a táplálkozási ismeretek területén. A több ismeret az elképzelések szerint hozzáértőbb táplálkozást tenne lehetővé, aminek a jótékony hatása az lehetne, hogy csökkennének az érrendszeri megbetegedések. A tudatos táplálkozás nem jelent elszigetelődést, sokkal inkább tükrözi és kiegészíti a komplexitását és társítja a különféle étkezési szokásokkal.
"Sokkal jobban oda kell figyelni az étkezéseinkre legyenek azok fő étkezések vagy rövid falatozások. Fogyasszunk változatos ételeket, élvezzük az étkezést, és bízzunk magunkban, hogy a megfelelő mennyiség elérését követően megálljuk a további evést. Ez a megfelelő módja, hogy érezzük, mit jelent a tudatos étkezés" – nyilatkozta Dr. Barbara Lohse. "A Satter-féle módszer csupán a kezdete az étkezési szokások új paradigmájának."
Gadol

Forrás: elixir.hu