A Pennsylvania Állami Egyetem kutató csoportja arra a megállapításra jutott, hogy az alacsony kalóriatartalmú, és alacsony sűrűségű táplálékkal sikeresen leadhatjuk felesleges kilóinkat, és ellenőrzés alatt tarthatjuk éhségérzetünket. Az alacsony kalóriatartalmú és alacsony sűrűségű élelmiszerek nagyobb mennyiségben tartalmaznak vizet, és alacsony a zsírtartalmuk. Ebbe a kategóriába tartoznak a gyümölcsök, a zöldségek, a levesek, a sovány húsok és az alacsony zsírtartalmú tejtermékek. "Amennyiben a fogyókúrázni vágyók ezt a fajta étrendet követik, tehát alacsony kalóriájú és nem sűrű ételeket fogyasztanak rendszeresen, akkor mindig annyit ehetnek, amely teltségérzetet biztosít a számukra. Ezáltal csökken az éhség, a nélkülözés, miközben csökken a kalóriabevitel is" – nyilatkozta a kutatás vezetője, Dr. Julia A. Ello-Martin.

A kutatók 71 túlsúlyos nőt vontak be a felmérésbe. A résztvevők életkora 22 és 60 év között volt. A résztvevőket két csoportba osztották, az egyik csoport tagjai csökkentett zsírtartalmú diétát kaptak, míg a másik csoportba tartozók alacsony zsírtartalmú, ugyanakkor vízben gazdag élelmiszereket fogyasztottak. Egy év után mindkét csoport résztvevői jelentős változáson mentek keresztül, látványos volt a fölösleges kilóktól való megszabadulás. Mégis a magas víztartalmú étrendet követő résztvevők az első hat hónap alatt sokkal több kilótól tudtak megszabadulni. Az adatokból az is kiderült, hogy ennek a csoportnak a résztvevői 25 százalékkal több ételt fogyasztottak, és sokkal kevésbé érezték magukat éhesnek, mint a másik csoport tagjai. A kutatók megállapítása szerint a zöldségek gyümölcsök étrendjükbe történő iktatásával sokkal többet ehettek, nem tapasztaltak éhséget, így sokkal jobban tudták tartani az étrendi előírásokat, és több súlyfölöslegtől is meg tudtak szabadulni.

Gadol

Forrás: elixir.hu