A vizsgálatot Dél-Koreában végezték el az Ansan Egyetemen Inkyung Baik vezetésével. A kutatók egyelőre még nem tudják pontosan, hogy a horkolás miért vezet a krónikus hörghurut kialakulásához.

A felmérésben 4270 férfi és nő vett részt 2001 és 2006 között. A résztvevők közül 314 ember betegedett meg hörghurutban. "Összegyűjtöttünk minden adatot a résztvevők horkolásáról, és a négy éves periódus alatt azonosítottuk a krónikus hörghurutos eseteket" – nyilatkozta Inkyung Baik.

A kutatók számításba vették az esetleges dohányzást és a hörghurut szempontjából szóba jöhető egyéb kockázati tényezőket is, és azt a következtetést vonták le, hogy azok az emberek, akik hetente legalább öt alkalommal horkolnak alvás közben, azoknál 25 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakul ki krónikus hörghurut, azokhoz képest, akik soha nem horkolnak. Az eredményekből kiderült az is, hogy a kockázat 68 százalékkal magasabb azoknál akik hat-hét alkalommal horkolnak esténként.
"A kutatás eredményei alátámasztották azt a feltételezést, hogy a horkolás és a krónikus hörghurut között kimutatható a kapcsolat" – mondta Inkyung Baik. A feltételezések szerint elképzelhető, hogy a horkolás megremegteti a felső légjáratokat, és ez a terhelés könnyen gyulladáshoz vezethet.
Gadol

Forrás: elixir.hu