Eddig csak rosszat jelentett az anyajegy, főleg, hogy a bőrrák egyik ritka típusának esélye miatt tartottak tőle az emberek, de most egy új felfedezés szerint a sok anyajegy azt is jelzi, hogy a szervezet sokkal lassabban fog megöregedni. Hogy mi is pontosan az anyajegy? Gyakorlatilag egy festékes bőrelváltozásról van szó, amely részben a születéskor is felfedezhető a bőrön. Persze anyajegy később is kialakulhat a testen, de ennek sem pontos okai, sem kialakulásának körülményei nem ismertek.

Miért is félnek általában az emberek a sok anyajegytől? Amennyiben a számuk magas, növelik a melanóma, egy ritka bőrrák típus kockázatát, de ennél többet jelenleg nem tud az orvostudomány, talán csak annyit, hogy a fehér bőrű embereken általában több az anyajegy, tehát a bőrük is sokkal érzékenyebben reagál a napsugárzásra.

Most azonban londoni King’s College kutatói másra is rájöttek az anyajegyek szerepét illetően, ugyanis egy kísérlet során összehasonlították a kulcs öregedési-DNS-t 1800 ikerpárnál. Arra az eredményre jutottak, hogy minél több anyajegye van valakinek, annál jobb képességű DNS-e van, amely legyőzi az öregedést. A tanulmány így ellentmond annak, hogy a magas anyajegyszám összefüggene a magas rák-kockázattal. Azonban tény, hogy a fehér bőrű embereknél az átlagos foltok száma 30, viszont egyes esetekben elérheti a 400-at is, és az ilyen kiugró eseteknél rendszerint több volt a hibátlan DNS. Mi is lehet ennek az oka?

Mivel az anyajegyek a kor előrehaladtával eltűnnek, a kutatók számuk és a sejtekben lévő telomerek hossza közti kapcsolatot kutatták, mivel ezek jól jelzik a szervek, például a szív, az izmok, a csontok és az artériák öregedési sebességét. A telomerek – melyek rövidülnek, ahogy öregszünk – olyan DNS csomók, melyek minden kromoszóma végén megtalálhatók az összes sejtben, és amelyek szerepe a kromoszóma végek védelme, replikációja és stabilizálása. Gyakorlatilag a telomerek olyanok, mint a cipőfűző végeken található műanyag darabkák, melyek megakadályozzák a kromoszómák kopását és összeragadását.

A kutatás eredményeképpen azt találták, hogy akiknek több mint 100 anyajegye van, azoknak hosszabb telomerjei vannak, mint azoknak, akiknek kevesebb, mint 25. A két csoport közti különbség megfelelt 6-7 év öregedésnek. A kutatás vezetője, Dr Veronique Bataille szerint eredményei arra mutatnak, hogy a több anyajeggyel rendelkező emberek, akiknél ugyan némileg magasabb a melanóma kialakulásának veszélye, élvezhetik a lassabb öregedés előnyeit és ez egyből utalhatna arra is, hogy kevésbé fogékonyak a korral kapcsolatos betegségekre, mint a szívbetegségek, csontritkulás.

Dr. Kat Arney, Cancer research-től a kutatás publikációja kapcsán azt nyilatkozta, hogy bár ezek érdekes eredmények, mégis fontos, hogy az emberek tudják: a magas anyajegyszám nagyobb bőrrák veszélyezettséget jelenthet. Mint mondja, fontos, hogy a napozást biztonságosan élvezzük, mert ha sok az anyajegyünk, akkor a bőrünk mindenképpen érzékenyebben reagál a napra, és ez már bizonyított tény. 

Forrás: szatmar.ro  / nana