Az elmúlt években több vizsgálat is megerősítette azokat a korábbi feltételezéseket, miszerint a zöld tea meggyorsítja a zsírok lebontását és ezáltal értékes eszköz lehet az elhízás kezelésében. A zöld teában nagy mennyiségben található antioxidáns hatású molekulák (például az ún. katekinek) számos kutatás alapján csökkenthetik a daganatok és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát – feltehetőleg ezért is lett annyira népszerű a zöld tea fogyasztása. Három újabb kutatás most a zöld teának az elhízás megelőzésében betöltött lehetséges szerepét próbálta meg alaposabban feltárni.

Orosz kutatók a katekinek zsíranyagcserére és nagymértékű elhízásra gyakorolt hatását vizsgálták patkányokon. A kiválasztott patkányokat két részre osztották: az egyik csoport hét héten keresztül magas energiatartalmú étrendet kapott, míg a másikaknak négy hétig a magas energiájú diéta mellett az antioxidáns hatású katekint is adták.

A kutatás megállapította, hogy a zöld teában található anyagok (katekinek) jótékonyan befolyásolták a vér összkoleszterin-szintjét, valamint az LDL-koleszterin szintjét is (ez utóbbit nevezik "rossz" koleszterinnek). Ezen kívül pozitív hatással voltak a vérben előforduló egyik zsírfajta, a triglicerid szintjére. A katekinek a patkányok testében található zsírszövet mennyiségét is csökkentették.

A rendszeres testmozgás szerepe

Egy másik kutatócsoport a zöld tea és a rendszeres fizikai aktivitás, valamint az elhízás kialakulásának kapcsolatát vizsgálta egereken. Az azonos testtömegű és életkorú egereket öt csoportra osztották aszerint, hogy az alacsony vagy magas zsírtartalmú diéta mellett végeztek-e fizikai aktivitást, és fogyasztottak-e zöld teát (ebben az esetben az egerek táplálékát zöld tea-kivonattal dúsították).

Tizenöt hét elteltével a zöld tea kivonat 47%-kal, míg a rendszeres fizikai aktivitás 24%-kal csökkentette a testtömeg-növekedést magas zsírtartalmú étrend esetén, míg a kettő kombinációja 89%-os redukciót eredményezett. A hasi zsír mennyisége a zöld tea hatására 58%-kal, míg a rendszeres fizikai aktivitás következtében 37%-kal mutatott kisebb értéket, a két összetevő együttesen 87%-kal csökkentette a hasi zsír mennyiségét.

Zöld tea és koffein

Hollandiában 76 túlsúlyos személy fogyókúra utáni testtömeg-megtartásának mértékét vizsgálták. A személyek négy hétig nagyon alacsony energiatartalmú étrendet kaptak, majd 3 hónapig az elért testtömeget megtartó diétát fogyasztották, amit zöld tea és koffein keverékkel egészítettek ki. A kontrollcsoportnál nem alkalmazták ezt a keveréket, csak a testsúly megtartásra szolgáló étrendet.

A magasabb koffeintartalmú italokat fogyasztók esetében nagyobb mértékű volt a testtömeg, a testzsír és a csípő mértékének csökkenése, mint azoknál, akik kevesebb koffeint fogyasztottak. Utóbbiaknál a zöld tea hatására még tovább csökkent a testsúly, a csípő mérete és a testzsír mennyisége, valamint az energia-felhasználás is gyorsabb volt azokhoz viszonyítva, akik egyáltalán nem kaptak zöld tea-koffein keveréket.

A koffein kapcsán fontos megemlíteni, hogy élénkítő hatása miatt csak mértékletes fogyasztása javasolt.

Forrás: fogyinfo.hu