Fiatalon még kevésbé foglalkozol bizonyos betegségek gondolatával, épp elég problémád van a pubertás kori pattanásokkal és a hormonális változásból eredő érzelmi hullámzásokkal. Pedig nem árt, ha tisztában vagy vele, hogy a fiatal élkor nem mindenre ellenszer.

Tudtad például, hogy a pajzsmirigy betegségek különös gyakorisággal fordulnak elő serdülőkorban? Na és azt tudtad, hogy a pajzsmirigy betegségek gyakori okai a menstruációs zavaroknak, a fáradékonyságnak, a szellemi és fizikai alulteljesítésnek és az elhízásnak?

A pajzsmirigy működése

A pajzsmirigy a légcső előtt pajzsszerűen elhelyezkedő belső elválasztású mirigyünk. Az általa termelt hormon felelős a szervezet anyagcsere folyamatainak és az idegrendszernek a megfelelő működéséért. A pajzsmirigyhormon kiválasztását az agyalapi mirigyben termelt pajzsmirigy-stimuláló hormon (TSH) szabályozza.

A pajzsmirigy leggyakoribb megbetegedései

Pajzsmirigy alulműködés

Pajzsmirigy alulműködés esetén a pajzsmirigy kevesebb hormont termel a szükségesnél.

Pajzsmirigy alulműködés tünetei: fáradékonyság, aluszékonyság, a bőr szárazsága és hámlása, normális étrend melletti rendellenes hízás, székrekedés, fázékonyság, a körmök töredezettsége, a testszőrzet csökkenése, a koleszterinszint megemelkedése, az emlékezet romlása, a depresszióra való hajlam.

A pajzsmirigy alulműködés természetes gyógymódjaiért kattints ide

 

Pajzsmirigy túlműködés

Pajzsmirigy túlműködés esetén a pajzsmirigy a szükségesnél több hormont termel.

Pajzsmirigy túlműködés tünetei: szapora szívverés, idegesség, álmatlanság, hasmenés, jelentős étkezés melletti fogyás, csökkent melegtűrés, fokozott izzadás, remegés, menstruációs zavarok. Ilyenkor akár csomók is jelentkezhetnek a pajzsmirigyben, amik nagyrészt jóindulatúak, de nem árt rendszeresen ellenőriztetni.

 

A pajzsmirigy túl- és alulműködés esetén is megnagyobbodhat, ezt golyvának vagy strumának nevezzük. Annyira megnőhet, hogy akadályozhatja a nyelést vagy a légzést.

A pajzsmirigy túlműködés természetes gyógymódjaiért kattints ide

A pajzsmirigy betegségek okai

Legtöbbször az elégtelen jódbevitel okozza a problémát. A pajzsmirigy alulműködés és a pajzsmirigy túlműködés kialakulásához nagyban hozzájárul a stressz, a lelki traumák, az immunrendszer gyengülését előidéző hajszolt vagy mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, de lehetnek lelki okai is.

A pajzsmirigy betegség felismerése és kezelése

A pajzsmirigy betegség felismerése és kezelése többek között azért is nagyon fontos, mert a nők 15%-ánál  öröklődött betegség is lehet, ami akár meddőséghez is vezethet. 
Diagnózisa lehetséges vérvétellel, ultrahanggal valamint izotópos vizsgálattal. 
Bizonyos pajzsmirigy betegségek jól karbantarthatók gyógyszeres kezeléssel, melyekkel az érintett teljes életet élhet és kisbabát is vállalhat.

A pajzsmirigy betegségeinek számos természetes gyógymódja is létezik, melyeket a rendszeres orvosi ellenőrzés és kezelés mellett jó hatásfokkal lehet alkalmazni.

Ha neked, vagy valakinek a környezetedben pajzsmirigy problémái vannak, ide kattintva megismerheted a pajzsmirigy természetes gyógymódjait.