Elkezdődött a nyár, kinek nyári szünettel, kinek nyári szabadsággal. Igazi kánikulában van részünk hetek óta, így egészségünk ebben a hőségben még nagyobb odafigyelést igényel.

 

Sok helyen hívják fel figyelmünket a napozás veszélyeire, bőrünk védelmére, és a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztására, azonban arról kevés szó esik, hogy ilyenkor fogaink egészségének megőrzésére is figyelnünk kell.

A nyaralás, vakáció ideje alatt általában gyökeresen változnak meg étkezési szokásaink, étrendünkben egyre nagyobb helyet foglalnak el az édességek (jégkrém, fagylalt, jégkása, cukros üdítők), hiszen ha már nyaralunk, miért ne kényeztethetnénk magunkat?

Dr. Pipicz Sándor fogorvos mindezért arra hívja fel figyelmünket, hogy „nyaralás közben is igyekezzünk ugyanazt a magas szintű szájhigiénét fenntartani, mintha otthon lennénk, ezért minden olyan kelléket vigyünk magunkkal, amit otthon is használunk: fogkefe, fogselyem, szájvíz. Nyaraláskor fogkefénket az érkezéskor vegyük elő, hogy ki tudjon száradni, a nedves fogkefében ugyanis könnyen elszaporodnak a baktériumok” – javasolja a  szakorvos.

Mindemellett felhívja a figyelmet arra is, hogy ha a helyi víz alkalmatlan ivásra, akkor fogmosásra sem való, használjunk ásványvizet. Javasolja, hogy figyeljünk arra, hogy mit eszünk, ne együnk állandóan, főleg ne édességet, valamint tájékozódjunk előre, hogy nyaralási helyén hol és milyen egészségügyi szolgáltatásokat tudunk igénybe venni, az ellátáshoz szükséges papírokat pedig mindenképpen vigyük magukkal (TAJ kártya belföldön, utasbiztosítási kötvény, call center száma…).

Dr. Párkányi László fogorvos is javasol néhány örökérvényű hasznos tanácsot a megfelelő szájhigiéné fenntartásához, melyet nemcsak a nyaralás során érdemes szem előtt tartani:

„Fogat mosni minimum napi 2-szer kell, és egy alapos fogmosás kb. 2-2,5 percet vesz igénybe. A fogmosás kötelező kiegészítője a fogselyem, és a fogköztisztítő kefe, ezek nélkül olyan, mintha félig mostuk volna meg a fogainkat. A fogak tisztításának eredményessége szinte teljes egészében a mechanikus tisztítás függvénye! A helyes technika röviden: körkörös, és söprögető mozdulatok speciális kombinációja. Tévhit, hogy bármely szájvíz, szájzuhany, akár csak részben is kiválthatja a fogmosást, ahogy az is, hogy fogágybetegséget meg tud gyógyítani bármely fogkrém, vagy szájvíz. Tévhit, hogy bármely fogkrém képes lenne eredményesen fehéríteni a fogakat” – magyarázza a fogorvos.

A gyermekek, főként a kisebbek fokozottabb odafigyelést igényelnek ilyenkor, ezért Dr. Bagyinszki Réka – főleg a kisgyermekes családok nyaralását megkönnyítendő – is ellát minket néhány gyermekfogászati tanáccsal:

„A nyaralás tartogat kockázatot a gyerekek fogaira nézve is, így elutazás előtt érdemes ellenőriztetni a gyerek fogait. Nyáron, utazáskor könnyebben kimarad a fogmosás, otthon marad a fogkefe, ugyanakkor több édességgel találkoznak a gyerekek, és veszélyt jelentenek az édes innivalók is. Előfordulnak még fogbalesetek, érdemes vigyázni pl. az uszodában, a medencébe való beugráskor könnyen odakoccanhatnak az első fogak a kemény burkolathoz. Ha maradófog sérült, fontos, hogy azonnal fogorvoshoz – lehetőleg gyerekfogorvoshoz – jusson el a gyermek. A kiütött fogat tisztogatás nélkül, legfeljebb leöblítve, tejben, vagy nyálban (pohárba köpködve, vagy a szülő szájában tartva) vigyük el a rendelőbe, így van esély arra, hogy vissza tudják ültetni” – javasolja.

Fogaink egészségének, épségének megőrzése tehát nyáron is éppoly fontos, mint máskor, fordítsunk hát erre is egy kis figyelmet!

További hasznos nyári tippért, illetve tanácsért keresse fel az ismertorvos.hu weboldal pácienseknek szóló blogját!

Weboldal: http://www.ismertorvos.hu/

Blog: http://www.ismertorvos.hu/blog