Bár az igazi tél egyelőre még mindig várat magára, de azért néha akad egy-két ragyogóan havas nap, amikor ki lehet vinni a gyereket a játszótérre. Csak azért, mert tél van és hideg, ne korlátozzuk a gyereket, nyugodtan vigyük ki a friss levegőre.

A szabadban eltöltött idő számos pozitív hatással van mind a testre, mind pedig a lélekre! Egyáltalán nem meglepő, hogy a vidéki gyerekek sokkal egészségesebbek és ellenállóbbak, mint a városiak, hiszen ők jóval több időt töltenek szabad levegőn. Jobban fejlődik az immunrendszerük, és nem csak a különböző betegségekkel szemben ellenállóbbak, de esetükben az allergiás megbetegedések kialakulásának kockázata is sokkal alacsonyabb.

A szakértők szerint nem számít, hogy milyen évszak van, ha nem beteg a gyerek, akkor ne töltse a délutánjait bent a lakásban. Legalább 1-1,5 órát legyen szabad levegőn, játsszon, szaladgáljon.

“A szülők gyakran úgy gondolják, hogy, amikor a hőmérséklet csökken, akkor nem szabad kiengedni a gyerekeket, viszont ez egyáltalán nem ajánlott, hiszen a friss levegő, és a természetes fény szükséges a gyerek testi, lelki fejlődéséhez” – mondta Monica Castagnetti, pszichológus a trieszti Egészségügyi Központ oktatója.

A hideg levegő nem betegít meg, nyugodtan ki kell engedni télen is a gyereket a szabadba, legalább 1-2 órára. Öltözzön rétegesen, hogy ha túlságosan átmelegedett, le lehessen venni róla egy réteget, és ha bemegy, akkor a benti hőmérsékletnek megfelelő ruhát viseljen. Hóban sárban adjunk rá vízálló ruhát.

Forrás:http://www.esatobbi.com/