A szemünk egészségéért nagyon fontos, hogy az alábbi tápanyagokat igyekezzünk beépíteni az étrendünkbe, hiszen a szemünk világának megőrzéséért ezzel tehetjük a legtöbbet.

A mobiltelefonok, a számítógépek és a tévénézéssel töltött órák nagyon sok „stressznek” teszik ki a szemünket, ami számos problémához vezethet. Ezeken kívül azonban az étrendünk is meghatározza a látásunkat, olyan kulcsfontosságú tényező, amelynek komoly hatása lehet a szemünk egészségére, vagyis egyáltalán nem mindegy, mit pakolunk a tányérunkra sok más egyéb szempontból sem. Íme azok a tápanyagok, amiket a szemünk világáért érdemes beépíteni az étrendünkbe, vagy legalábbis odafigyelni, hogy mindig meglegyen a szükséges mennyiség.

A-vitamin

Az A-vitamin olyan zsírban oldódó vitamin, amely antioxidánsként viselkedik, és a szürkületben való látást biztosítja a többi között. Vitaminokkal való pótlása csak orvos felügyelete mellett ajánlott, mivel túladagolni is lehet, ezért az a legjobb, ha természetes formában visszük be a szervezetünkbe. Az A-vitaminban gazdag ételek az állati belsőségek, a tejtermékek, a tengeri halak és a tojássárgája.

Omega-3 zsírsavak

Az omega-3 zsírsavaknak számos pozitív hatása van a szervezetünkre. Csökkentheti az érelmeszesedést, ezzel együtt a szívinfarktus kialakulásának kockázatát, az immunrendszerre és az idegrendszerre is jó hatással van, kisgyerekeknél pedig különösen fontos a megfelelő látásélesség és a szellemi fejlettség kialakításában. Megtalálható a halakban, diófélékben és magokban.