Vajon védettebbek-e a mostani koronavírus fertőzés tüneteinek eldurvulásától azok, akiket valamikor beoltottak BCG-oltással? A kérdés azóta foglalkoztatja a közvéleményt világszerte, amióta az ezzel kapcsolatos spekulációk először felmerültek. Legutóbb a WHO is megszólalt a kérdésben. Dr. Müller Veronika professzor asszony, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának igazgatója segít az eligazodásban.

A Semmelweis Egyetem nemrég megjelent e témával kapcsolatos közleményében egy vizsgálatot említ, amely némi támpontot adhat. A március végén megjelent, neves amerikai kutatóhelyek (Cold Spring Harbor Laboratory, Yale Egyetem) kutatói által jegyzett tanulmány érdekes párhuzamot vont a mostani járvány lefolyását tekintve olyan országok között, ahol régóta rutinszerűen alkalmazzák a BCG-oltást és azok között, ahol nem használták ezt a vakcinát. Eszerint az első csoportnál enyhébb a Covid-19 okozta betegség lefolyása.A professzor asszony azonban figyelmeztet, hogy ez az összehasonlítás még a járvány felfutási időszakában készült, ennélfogva nem volt elegendő adat és a legtöbb kritika azért érte a kutatást, mert nem egy lezajlott járvány végső tapasztalataiból szűrték le elemzésüket, jóllehet ezt a későbbiekben biztos megismétlik.

Azóta a WHO is rendkívüli óvatosságra intett a tuberkulózis ellen gyermekkorban beadott BCG-oltásnak a COVID-19 fertőzés lefolyását érintő hatásával kapcsolatban. Kétségtelen, hogy Olaszországban nem alkalmazták rutinszerűen a BCG-vakcinát, Franciaországban és Spanyolországban pedig felfüggesztették a beadását, de a kulturális forradalom alatt, a hatvanas években, Kínában is lazábban vették a korábban és utána is szigorúan végrehajtott TBC elleni vakcinálást. Iránban pedig csak 1984-től vezették be ezt a védőoltást, bár természetesen fiatalok is elkapták a vírust, de náluk általában enyhe lefolyású a betegség.

Különösen érdekes Németország példája, mutat rá dr. Müller Veronika, ahol a hajdani NSZK és NDK területén más volt az oltási rend és az alkalmazott BCG törzs is, és most a keleti országrészben kevesebb a fertőzés és a halottak száma. Ez a népesség immunitásbéli különbségeire világíthat rá, ami roppant figyelemreméltó.

A gyerekkori BCG-oltás legfontosabb hatása az agyhártyát érintő TBC elleni védelemben igazolódott. Fontos kiemelni, hogy a BCG oltás az úgynevezett sejtes immunitást erősíti az emberekben azáltal, hogy a betegséget előidéző baktérium legyengített változatát juttatja be a szervezetbe. Annakidején ez a vakcina a súlyos népbetegségnek számító, de szerencsére ma már nagyon ritka TBC elleni küzdelem fontos eleme volt, hatására az immunsejtek, ezen belül a T-limfociták hatékonyabban tudnak fellépni a kórokozókkal szemben.

Hogy vírusokkal és épp az új koronavírussal szemben ez a védelem hogyan jöhet szóba, még nem világos – hangsúlyozza a Pulmonológiai Klinika igazgatója, bár vannak ez irányba mutató klinikai vizsgálatok is.

Bővebben: http://tudas.hu/remenykedhetunk-a-bcg-oltas-koronavirus-elleni-vedohatasaban-a-szakerto-valaszol/

Forrás: tudas.hu