A súlyos COVID-19 betegek kezelésének leghatékonyabb, és máig egyetlen bizonyított módja a plazmaterápia, amely életeket menthet. A szérum kizárólag a gyógyult betegek véréből állítható elő, ezért kulcsfontosságú, hogy közülük minél többen vegyenek részt plazmaadáson. Épp ezért a Semmelweis Egyetem figyelemfelhívó akciót indít annak érdekében, hogy minél több gyógyult Semmelweis Polgár adjon vérplazmát az új betegek gyógyítása érdekében. Az előzetes vérvételre három időpontban várják az intézmény azon dolgozóit és hallgatóit, akik korábban már átestek a fertőzésen.

A koronavírus nyár végén fellángoló második hulláma után nemcsak a pozitív esetek száma növekedett meg, de a kórházi ellátást igénylő betegeké is. Az ő kezelésükre továbbra is kevés célzott terápiás lehetőség érhető el. Habár néhány antivirális gyógyszerrel kapcsolatban vannak biztató eredmények, a leghatékonyabb gyógymód továbbra is a vérplazmaterápia– magyarázta dr. Szabó Attila, a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese, a Klinikai Központ Elnöke. Kulcsfontosságú tehát, hogy minél több gyógyult beteg – és köztük minél több érintett Semmelweis Polgár – vegyen részt a plazmaadáson, hiszen csak az ő vérükből készülhet el az életmentő szérum – emelte ki.

A Semmelweis Egyetem azon hallgatói és munkatársai tudnak vérplazmát adni, akik már átestek a koronavírus-fertőzésen, és a tünetek megjelenése után eltelt legalább 4 hét, vagy a gyógyulás után minimum 2 hét. Vérplazmát minden, a vírusból kigyógyult személy adhat, attól függetlenül, milyen tüneteket mutatott nála a fertőzés, vagy mennyire volt súlyos a betegség lefolyása – azok is tehát, akik a nem szorultak kórházi kezelésre.

Bővebben: https://semmelweis.hu/hirek/2020/10/02/verplazmaadasra-varjak-a-koronavirus-fertozesen-atesett-semmelweis-polgarokat/

Forrás: semmelweis.hu