Nem tudom ti hogyan vagytok vele, de rám igencsak nagy hatással volt a Sierra előző nagy sikerjátéka, amit nagyon ötletesen csak F.E.A.R-re kereszteltek. Éppen ezért örültem neki, amikor meghallottam, hogy már készítik a következő játékukat, amiben nagyon kellemes kis időt befolyásoló képességekkel fogunk rendelkezni. Aztán letöltöttem az egyjátékos demót, ami kellően meggyőző volt ahhoz, hogy be is szerezzem. A kérdés már csak az, hogy a demó őszinte képet alkotott-e magáról a végleges produktumról.

Annak ellenére, hogy a Timeshift egy látványos és hatásvadász intróval indul, sajnálatos módon nem tudok mindent kimerítő leírást írni nektek arról, hogy miről is szól valójában. Ez most nem tudom hogy a lassú felfogásomnak köszönhető-e, vagy valóban túl lett bonyolítva, de tény hogy a történet kissé zavaros lett. Röviden annyi a lényege, hogy van a csúf gonosz Dr. Krone (vajon miért hívják így, csak nem az idő istene Kronos miatt?), egyike azoknak a tudósoknak, akik az időt manipuláló kísérletekben dolgozott. Ezek az emberkék nemrég sikerrel jártak, készítettek is két ruhát, amivel meglehetősen hatékonyan tudják manipulálni az időt. Az egyik ruha az alpha a másik pedig meglepően beta-ra lett keresztelve. Dr. Krone egyik nap úgy gondolja, hogy magára veszi az alpha ruhát és ha már rajta van, akkor ez egy remek lehetőség lehet arra, hogy világuralomra törjön és hogy kiirtson mindenkit, aki ellen akar állni neki. Szerencsére ekkor jövünk mi a képbe, arról a szerencséről nem is beszélve hogy Dr. Krone fejébe úgy eluralkodott a hatalomvágy, hogy teljesen megfeledkezett elpusztítani a beta ruhát, ami legalább annyira jó, ha nem jobb mint az alpha, sőt mi több annak ellenére, hogy ő már az idő urává avanzsálódott, vissza se megy a múltba, hogy korrigálja eme hibáját. Sebaj, azt hiszem ezt még nagyon meg fogja bánni, mert amolyan Gordon Freemanes módon magunkra vesszük a ruhát és elindulunk, hogy minden tért és időt legyőzve adjunk egy jó nagy tockost, agyilag elszállt tudós exkollegánknak.

Magát az egy játékos módot igazából még akár jónak is lehetne nevezni, hiszen rendkívül élvezetes tud lenni, ahogyan az idővel játszva halálra szívatjuk azt a rengeteg katonát, akik botor módon belénk botlanak, sőt mi több az életünkre akarnak törni. A beta ruha szerencsére már valamivel fejlettebb, mint az alpha, hiszen ebbe már bele van építve egy mesterséges intelligencia, aki már-már szokványos módon, kellemes női hangon szól hozzánk, időnként felhívva a figyelmünket a ránk leselkedő veszélyekre és ha úgy adódik – már pedig úgy fog adódni sokszor, nagyon sokszor – akkor fel is tölti energiánkat amennyiben adunk neki egy kis pihenési időt pár másodperc formájában. Lássuk akkor, hogy milyen képességeink lesznek és hogy mire érdemes ezeket használni:

Idő megállítása:  Gondolom senkinek sem mondok azzal semmi újat, hogy ez a legkirályabb dolog amire képesek leszünk. Az egyetlen probléma vele csak annyi, hogy ez meríti le a leghamarabb a ruhánkat, ami ha teljesen lemerült, eléggé hosszú idő után töltődik csak fel. Ezzel a képességgel rengeteg mindent véghez tudunk vinni, kivehetjük ellenfelünk kezéből a fegyvert, esetlegesen ki is üthetjük, vagy lőhetjük a kezéből azt. Ezek után még lesz időnk arra is, hogy jól fejbe lőjük, ezzel maradandó és halálos fejsérülést okozva szerencsétlennek és ha elég gyorsak vagyunk, akkor még egy gránátot is tudunk dobni a többi ellenfél felé, hogy nehogy már egyedül érezzék magukat társuk halállal való találkozásának élményében. Ha megállítottuk az időt, akkor az életerőnk is sokkal gyorsabban töltődik vissza, logikusan ugyebár. Illetve nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy ha megállt az idő, akkor ezzel együtt minden megállt, legyen szó akár robbanásról, tűzcsóváról, cikázó áramról vagy éppenséggel a víz folyásáról. Ennek köszönhetően leszünk képesek átmenni a tűzön, áramon, robbanáson, mindenen, akár még a vízen is járni tudunk majd  – lehet, hogy Jézus is egy ilyen ruhával rendelkezett annak idején? – ami mind mind nagyon jó móka, higgyétek el nekem.

Idő lelassítása:  Ez a FEAR-ből már jól megismert és mindenki által profin megtanult képességünk, pontosan ugyanúgy fog működni, mint ott, talán ezt fogjuk a legtöbbször használni, lévén ezt már megszoktuk.

Idő visszafordítása:  Ha folyamatosan nyomjuk a gombot, akkor addig, amíg lemerül a  ruhánk hozzávetőlegesen olyan 4-5 másodpercet tudunk visszapörgetni, és miközben ezt tesszük mi természetesen fittyet hányva a fizika törvényeire, mozogni is tudunk majd és oda megyünk ahova csak akarunk. Mondanom sem kell, hogy ez mekkora lehetőségeket rejt magában. Ez a képesség talán a legösszetettebb, és ha profin megtanuljuk használni, elképesztő dolgokra leszünk képesek.

Gondolom nektek is eszetekbe jutott, hogy ha ekkora nagy királyok vagyunk, akkor hogyan lehet minket egyáltalán megölni, hiszen arról még nem is meséltem hogy ezeken felül még milyen hatékony és profin kidolgozott fegyvereket tudunk majd magunkhoz venni a kalandjaink során. A válasz eme kérdésre rendkívül egyszerű, olyan mennyiségben és olyan felszerelésekkel jönnek ellenünk a csúnya gonosz katonák, hogy ha nem figyelünk oda, két pillanat alatt már csatlakozhatunk is ahhoz a tömeghez, akiket korábban a pokolra küldtünk.

Sajnálatos módon viszont mindezek ellenére a Timeshift nem állja meg a helyét a mai farkastörvények között, mikor ilyen játékokhoz vannak hozzászokva az emberek mint: Lost Planet, Gears of War, Halo3, Rainbow6 Vegas, Jericho, a CoD4-ről vagy az Assassins Creedről már nem is beszélve. Sajnos sem a grafika sem a megvalósítás nem éri el azt a szükséges szintet, hogy maradandó élményt nyújtson nekünk. Egy-két évvel ezelőtt, mondjuk az XBox360 bevezető címei között, nagyot arathatott volna, de a mai napokban már sajnos nem fog. Egyedül csak az élvezetes és alaposan átgondolt multiplayer rész az, ami miatt még sokáig nyomulni fognak vele az emberek. Nekem egyébként úgy tűnik, mintha sokkal több energiát fektettek volna a több játékos módba, mint az egy játékosba. Úgyhogy akinek van goldja, az mindenképpen szerezze be, mert megéri, ha másért nem is akkor multiplayer élménye miatt, de aki a grafikai orgazmusokhoz van hozzászokva, annak ezúttal száraz marad a takarója!

Köszönet az Überkonzolnak a tesztpéldányért!

www.uberkonzol.hu

Író: Ca$h

Forrás: gamekapocs.hu